BEOGRAD – Više od 22 hektara šume biće posečeno u zaštićenim područjima Kopaonika i Zlatibora zbog izgradnje novih ski-staza i ski-liftova ili zbog njihove rekonstrukcije, prenela je “Nova ekonomija”.

Od toga je 14 hektara na Kopaoniku a 8,04 hektara na Zlatiboru, vidi se iz rešenja koje je donelo Ministarstvo za zaštitu životne sredina u toku 2021.

Ministarstvo je, istovremeno, na predlog Zavoda za zaštitu prirode Srbije, donelo rešenje o odredjivanju kompezacijskih mera kojima je naloženo da se na Kopaoniku i Zlatiboru u narednih tri do pet godina zasadi novih 65,4 hektara šume i to 27,3 hektara na Kopaoniku i 38,04 na Zlatiboru.

Troškove sprovodjenja ovih mera, odnosno sadnje novih šuma, snosi Javno preduzeće “Skijališta Srbije”, a za koordinaciju poslova sprovodjenja su zadužena Javno preduzeća Nacionalni park (NP) “Kopaonik”, a za područje Zlatibora “Srbijašume”.

Ministarstvo je kompezacijske mere za Zlatibor odredjivalo zbog izgradnje dve ski-staze u ski-centru “Tornik” i zbog izgradnje ski-lifta “Bandera”.

Oba projekta se nalaze u okviru Parka prirode “Zlatibor” koji je u trećem režimu zaštite.

Ski-lift “Bandera” se nalazi na severnim padinama Tornika, a prostor na kome je gradjen je obuhvatao oko pola hektara šume.

“Koridor ski-lifta, gde je za njegovu igradnju bilo neophodno uklanjanje šume prolazi kroz planinske ekosisteme šumske vegetacije, mešovite zajednice belog i crnog bora”, naveo je Zavod za zaštitu prirode Srbije.

Nove ski-staze u okviru Ski-centra “Tornik” nalazi se na teritoriji opštine Čajetina, na zemljištu javne namene i na ovom prostoru nalazilo se 7,6 hektara šume.

Podseća se i da je, zahvaljujući bogatom biljnom i životinjskom svetu, Park prirode “Zlatibor” ; izdvojen kao područje od posebne važnosti za zaštitu prirod, odnosno ulazi u sastav Ekološke mreže.

On je upisan i na listu područja koja su od nacionalnog značaja za očuvanje diverziteta ptica u Srbiji, medjunardno botanički značajna područja i značajna područja za dnevne leptire.

“Nova ekonomija” je prenela i da se rešenja doneta u vezi sa Kopaonikom odnose na rekonstrukciju ski-lifta “Marine vode”, izgradnju ski-ruke “Pančić Duboka”, ski-staze “Karaman greben” i izgradnje ski-staze “Pančić”.

Izgradnja ski-staze na lokaciji “Pančić-Duboka” na području NP Kopaonik obuhvatila je uredjenje i gradnju nove ski-staze, a napravljena je na prostoru koji je zauzimao obraslu površinu pod šumom od 3,12 hektara.

Ukupna vrednost posečene smrče na panju, kako je precizirano, iznosi 1,07 miliona dinara, a da je smrča živela do kraja ophodnje (60 godina), njena vrednost bi bila 1,6 miliona dinara.

Kompezacijska mera za ublažavanje posledica prilikom izvršenih radnova na projektovanju, izgradnji i uredjenju ski-staze “Pančić-Duboka” na zaštićeno prirodno dobro je pošumljavanje šest hektara novih smrčevih i jelovih šuma u narednih tri do pet godina.

Ski-staza se nalazi u okviru granica zaštićenog prirodnog dobra Nacionalnog parka “Kopaonik” u režimu trećeg stepena zaštite.

Izgradnja ski-staze “Karaman Greben” obuhvata izgradnju dva kraka, prvi deo dužine 683 metra i drugi deo dužine 362 metra i širine 40 metara, a na ovom prostoru se nalazilo četiri hektara šume.

Ski-staza “Pančić” u svom koridoru prolazi kroz površine obrasle šumom i “osetljive visokoplaninske ekosisteme” šumske i žbunaste vegetacijske smrče, sibirske kleke i borovnice.

Istaknuto je da je NP “Kopaonik” od nacionalnog značaja za očuvanje diverziteta ptica u Srbiji, medjunarodno botanički značajna područja i medjunarodno značajno području za dnevne leptire.

indeksonline.rs/Beta