BEOGRAD – Carinici su na Terminalu Gradina otkrili i sprečili dva pokušaja krijumčarenja neprijavljene tekstilne robe, koja je bila sakrivena među sirovinama za tekstilnu industriju koje su bile prijavljene.

Roba za koju se sumnja da povređuje pravo intelektualne svojine poznatih robnih marki otkrivena je u kamionu novopazarskih oznaka koji je bio natovaren repromaterijalom za tekstilnu industriju iz Turske.

Prilikom detaljnog pregleda u tovarnom delu je pored prijavljene robe pronađena i velika količina neprijavljene muške i ženske garderobe, patika, tašni i kaiševa, čija je vrednost procenjena na preko 500.000 dinara.

Na većini muških i ženskih jakni, kompleta trenerki, patika i tašni uočene su oznake poznatih robnih marki u čiju se autentičnost sumnja, a što za sobom pored prekršajne povlači i odgovornost za povredu prava intelektualne svojine.

Narednog dana na istoj ispostavi otkriven je gotovo identičan prekršaj, kada je u tovaru novopazarskog kamiona natovarenog metražom, zavesama, staklom, koncem i pvc galanterijom iz Turske, takođe pronađena neprijavljena muška i ženska garderoba sa upitnim oznakama poznatih robnih marki.

Pored neprijavljene garderobe, čija je vrednost procenjena na više od 270.000 dinara, pronađeno je i oko 30 kilograma različitih etiketa svetski poznatih marki, koje služe za naknadno ”brendiranje” neobeleženih odevnih predmeta i obuće.

indeksonline.rs