BEOGRAD – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je danas saopštenje Srpskog pokret Dveri u kom se, kako se navodi, na neprimeren i opasan način kritukuje emisija “Junaci doba zlog” na televiziji N1 posvećena episkopu bačkom Irineju Buloviću. NUNS je navela da osudjuje tvrdnju Dveri da se “predstavljanjem lika i dela episkopa Bulovića zapravo vredjaju tradicionalne i duhovne vrednosti našeg naroda”.

“Veoma zabrinjava lažna tvrdnja Dveri da bi ‘ovakav odnos prema najbrojnijoj verskoj zajednici u Srbiji, u modernim evropskim društvima, na koja se ovi mediji često pozivaju, bio najoštrije pravno sankcionisan’, a posebno njihovo podsećanje ‘kakve su bile reakcije u Francuskoj kada su vredjana prava muslimanskih vernika’, jer se tako prizivaju ubistva novinara i neistomišljenika, po ugledu na teroristički napad na redakciju pariskog nedeljnika Šarli Ebdo”, navodi se u saopštenju.

NUNS je pozvao učesnike u javnom životu, a posebno političare, “da shvate značaj javne reči koje mogu imati dalekosežne posledice i prestanu sa opasnim etiketiranjem i targetiranjem profesionalnih novinara, a nadležne organe da reaguju i ne dozvole javne pozive na linč neistomišljenika”.

Najavljeno je i da će NUNS ovaj slučaj uvrstiti u bazu ;napada i pritisaka na novinare i o njemu obavestiti medjunarodne organizacije i institucije.

indeksonline.rs/Beta