BEOGRAD – Svedoci smo strašnog stanja koje se odnosi kako na fizičke uslove, smeštaj, ishranu, brigu tako i na negu trudnica i porodilja, kaže lider pokreta Dveri i predsednički kandidat Boško Obradović, koji ovoj temi posvećuje prvi dan predsedničke kampanje.

NJegova je poruka da će svaka žena u Srbiji biti tretirana kao kraljica, a posebno porodilje i majke.

Poručje i da će prve dane mandata posvetiti kadrovskim i investicionim promenama u cilju obnove postojećih i izgradnje novih savremenih porodilišta sve dok se ne postigne najbolje moguće stanje zdravstvene zaštite koje će omogućiti ženama da slobodno, u najboljim uslovima, sa ogromnom podrškom države odlučuju o roditeljstvu.

“Uveren sam da bi takav odnos države pomogao ženama da se lakše i češće odlučuju za roditeljstvo. Za ovaj cilj imamo spreman paket pronatalitetnih mera od pomoći za ranije osamostaljivanje mladih ljudi, preko pomoći za rešavanje stambenog pitanja do progresivnog smanjenja poreza za svako rođeno dete”, naveo je Obradović.

Kaže i da će u reformi zdravstva imati širok obuhvat i plan proaktivne preventivne zdravstvene zaštite žena u cilju umanjenja masovnih nezaraznih kardio vaskularnih i onkoloških bolesti koje su poprimile epidemiološke razmere.

“Ispravićemo i ogromnu nepravdu nanetu preduzetnicama da ravnopravno mogu da zasnivaju ili šire porodicu. U Srbiji ima skoro 100 hiljada žena preduzetnica i one moraju zakonski biti izjednačene sa svim drugim zaposlenim ženama u ovom pogledu”, kaže Obradović i nabraja mere poput pune naknade za trudničko i porodiljsko odsustvo, uplaćivanje doprinosa i staža za vreme porodiljskog odsustva, pravo da njihovi muževi koriste odsustvo, pravo na duže odsustvo za treće dete…

On smatra da će te mere podstaći preduzetništvo kod žena, čime će se unaprediti i domaća privreda i položaj žena i porodica u Srbiji, ali i pomoći natalitet.

“U skladu sa našom porodičnom politikom, omogućićemo svim ženama u Srbiji da se diče privilegijama, a ne da se bore za bazična ljudska prava”, poručio je Obradović.

indeksonline.rs/Tanjug