ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovio je danas na konferenciji za medije da je dron koji se u četvrtak srušio na zagrebačkom Jarunu bio naoružan i to argumentovao fotografijama tragova bombe.

Time je demantovao današnju izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga koji je rekao da je na Zagreb pala nenaoružana letelica, prenosi Hina.

“Ta je letelica koja je pala u četvrtak, s obzirom da ima jako mnogo konfuzije moramo otklanjati sve moguce netačne informacije – bila naoružana”, poručio je Plenković na konferenciji za medije.

“Nije bila ””unarmed”” (nenaoružana), nego je bila naoružana. Znamo sada, to se nije znalo u četvrtak uvece, možda se nije znalo u petak, ali se zna sada”, dodao je.

Plenkovic je na konferenciji za medije pokazao fotografije s, kako je kazao, tragovima bombe, odnosno eksploziva koji je pronađen.

“Ja sam ovo namerno pokazao sada kako bi otklonili sve ove konfabulacije koje postoje u etru”, kazao je Plenković.

Napomenuo je i da nadležne službe rade kako bi se ustanovilo o kojem je tipu bombe reč.

Generalni sekretar NATO Stoltenberg izjavio je danas suprotno, da prvi pokazatelji ukazuju na to da je na Zagreb pao nenaoružan dron.

“Prema saznanjima koja imamo, nije reč o namernom napadu, ali i ovakvi slučajevi su opasni pa smo povećali nadzor”, rekao je Stoltenberg na pitanje o padu bespilotne letelice na područje Zagreba.

Istakao je da istraga nije još završena i da se utvrđuju činjenice, ali dodaje da “indikacije koje trenutno imamo ne idu u prilog tome da je dron bio naoružan, nego da je bio izviđačke prirode”.

“I kad mu je ponestalo goriva, srušio se na području Zagreba”, dodao je on.

Bespilotna letelica sovjetske proizvodnje srušila se u četvrtak uveče posle 23 sata u zagrebackom naselju Jarun.

U hrvatski vazdušni prostor ušla je iz Mađarske, odakle je došla iz Rumunije.

Šef NATO je dodao da Hrvatska, Mađarska i Rumunija tek treba da razmene sve podatke o ovom incidentu i tešnje da sarađuju.

indeksonline.rs/Tanjug