Postavljen je kamen temeljac za izgradnju hladnjače za duboko zamrzavanje i skladištenje maline. Hladnjača će funkcionisati u sklopu socijalnog preduzeća “FRIGO IRIS” koje je nastalo u okviru projekta. Osnovna svrha hladnjače je da doprinese razvoju malinarstva, obezbedi skladištenje i plasman finalnog proizvoda a sve u cilju veće zarade ovdašnjih poljoprivrednika.

Projekat izgradnje hladnjače urađen je na osnovu potreba ovdašnjih malinara, koji su svoje probleme iznosili predstavnicima svojih udruženja I Poljoprivredne savetodavne stručne službe, koji njihov rad pomažu već godinama. Ova ideja naišla je na odobravanje, pa je urađen projekat, koji će poboljšati rad ovdašnjih malinara.

Na unapređenju malinarstva se radi već godinama, a kroz budžetska sredstva Grada za podrškupoljoprivrednicima kupljena je I vredna oprema koju već koriste u cilju lakšeg rada na imanju.

Malinarima je izgradnja hladnjače od velikog značaja, jer će im pomoći da unaprede svoju proizvodnju, zarade više novca od roda, jer će malinu sačuvati od propadanja.

Grad Novi Pazar već godinama podržava rad poljoprirvednika, a za hladnjaču je od 385.000 evra koliko košta celokupan projekat iz gradskog budžeta je izdvojeno 95.000 evra.

Projekat je finansiran od strane Austrijske razvojne agencije (ADA) sredstvima Austrijske razvojne saradnje, a implementira ga ASB Austrija u partnerstvu sa Inicijativom za razvoj i saradnju IDC-om, Gradom Novim Pazarom, SEDA-om, PSSS-om I Merhametom. Svi su saglasni da je ovakva hladnjača bila neophodna, a na razvijanju ove grane radiće se I unarednom periodu.