BEOGRAD – Na današnji dan pre 19 godina ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Djindjić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će, zajedno sa članovima Vlade, položiti venac u dvorištu zgrade Vlade, na mestu na kojem je ubijen Djindjić.

Delegacija Demokratske stranke, na čelu sa Zoranom Lutovcem, položiće vence na grob Zorana Djindjića u Aleji zaslužnih gradjana na Novom groblju u Beogradu.

Koalicija “Ujedinjeni za pobedu Srbije” najavila je i “Šetnju za Zorana”, koja će početi u 10.30 kod Malog Tašmajdana, ispod Pravnog fakulteta u Beogradu.

Zoran Djindjić ubijen je 12. marta 2003. u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osudjen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović.

Na istu kaznu za organizovanje ubistva osudjen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

Politička pozadina ubistva Djindjića nikada nije otkrivena.

Djindjić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Njegova vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, medju kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

Bio je i jedan od osnivača DS-a, u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsednik DS-a.

Djindjić je bio i prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine.

Beta