BRISEL – Premijeri Češke, Slovenije i Poljske krenuli su danas vozom u Kijev u prvu posetu stranih lidera Ukrajini otkako je Rusija otpočela svoju vojnu operaciju 24. februara.

“Naša je dužnost da budemo tamo gde se falsifikuje istorija. Nije reč o nama, reč je o budućnosti naše dece koja zaslužuju da žive u svetu bez tiranije”, rekao je poljski premijer Mateus Moravecki koji je krenuo na put sa svoijim mkoelgama iz Češke i Slovenije Petrom Fijalom i Janezom Janšom, prenosi Glas Amerike.

Fijala je naglasio da je cilj posete Kijevu da se “potvrdi nedvosmislena podrška cele EU suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine”.

Pripreme za ovu posetu su trajale danima i sve je držano u tajnosti, a prema recima jednog visokog poljskog zvaničnika, odluka o putovanju je doneta na nedavnom samitu EU u Versaju u koordinaciji sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

O poseti su obavešteni NATO, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Ujedinjene nacije (UN), preneo je ranije TAS S.

U Kijevu je će zbog bombardovanja od večeras u 8 po lokalnom vremenu stupiti na snagu policijski čas u trajanju od 35 sati.

indeksonline.rs/Tanjug