MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas na sednici Saveta za bezbednost da specijalna vojna operacija u Ukrajini teče striktno po planu i da se svi zadaci uspešno realizuju.

Vojnici i oficiri koji učestvuju u operaciji su odvažni i ostaju u stroju i posle ranjavanja, istakao je Putin, preneo je Sputnjik.

Putin i članovi Saveta bezbednosti na početku sastanka minutom ćutanja odali su počast poginulima tokom specijalne operacije u Ukrajini.

“Specijalna vojna operacija odvija se strogo u skladu sa rasporedom, po planu. Uspešno se rešavaju svi postavljeni zadaci”, kazao je Putin.

Kako je rekao ruski predsednik, vojnici se bore u Ukrajini kako niko ne bi ugrožavao bezbednost Rusije, istakavši da se Rusi ponose Oružanim snagama.

“Izvršavajuci postavljene zadatke usmerene na zaštitu naših ljudi u Donbasu i osiguravanje bezbednosti naše otadžbine, ruski vojnici i oficiri deluju junački, kao pravi heroji. Naši vojnici se bore nepokolebljivo, potpuno sigurni u ispravnost toga što rade. Čak i nakon ranjavanja vojnici i oficiri ostaju u stroju, žrtvujući sebe, svoj život kako bi spasili borbene drugove i civile”, rekao je Putin.

On je istakao da tokom borbi i ruski vojnici i ustanici iz Donbasa pokazuju masovno herojstvo.

“Istakao bih pripadnike 100. motorizovane brigade koja deluje u pravcu Donjecka. Vojnici pod komandom pukovnika Alekseja Borisoviča Berngarda u području Volnovahe probili su duboko ešeloniranu odbranu koju su nacionalisti jačali i opremali skoro osam godina”, naveo je Putin.

On je kazao da su ruske snage u regionu Volnovahe u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici probili odbranu koju su ukrajinski nacionalisti držali osam godina.

Kako je istakao, nacionalisti i strani plaćenici u Ukrajini, između ostalog i sa Bliskog istoka, koriste civile kao živi štit.

Rusi i Ukrajinci si jedan narod i od toga nikad neću odustati, poručio je Putin.

indeksonline.rs/Tanjug