VAŠINGTON – Lansiranjem projektila 26. februara i 4. marta Severna Koreja je testirala “elemenata novog sistema” interkontinentalnih balističkih raketa – rekao je danas jedan visoki zvaničnik Bele kuće i to nazvao ;”ozbiljnom eskalacijom”.

“To ispaljivanje je svakako namenjeno testiranju elemenata tog novog sistema pre no što Severna Koreja sprovede lansiranje u punom dometu koje bi moglo da pokuša da predstavi kao lansiranje u svemir” – dodao je taj zvaničnik.

Pjongjang je krajem febraura i početkom marta tvrdio da se radi o testiranju radi razvoja lansiranja satelita.

Kao odgovor na te nove probe, SAD će u petak najaviti mere da bi sprečile Severnoj Koreji pristup stranim proizvodima i tehnologiji koji joj omogućuju da razvija zabranjene programe naoružavanja, a druge akcije će uslediti narednih dana, rekao je taj izvor.

“SAD su rešile da objave te informacije i podele ih ;sa svojim saveznicima i partnerima zato što dajemo prioritet smanjenju strateških rizika i jer čvrsto verujemo da medjunarodna zajednica treba da se jednim glasom suprotstavi budućem razvoju takvog oružja Severne Koreje”, rekao je taj zvaničnik.

Rekao je da će SAD nastaviti da traže diplomatski dijalog i da su spremne na susret sa Severnokorejcima bez postavljanja uslova za to.

Vašington i njegovi partneri nisu početkom nedelje uspeli da u Savetu bezbednosti UN izdejstvuju usvajanje rezolucije kojom bi se osudila Severna Koreja pošto su se tome suprostavile Rusija i Kina.

Uprkos jakih medjunarodnih sankcija zbog njegovih nuklearnih proba i interkontinentalnih balističkih raketa, Pjongjang je odbijao sve ponude za dijalog od 2019. godine, kada su propali pregovori vodje Severne Koreje Kima Džonga Una i američkog predsednika Donalda Trampa.

Severna Koreja je ubrzala modernizaciju vojske i u januaru upozorila ;da bi mogla da ukine svoj dobrovoljni moratorijum na probe raketa dugog dometa i nuklearnog oružja.

indeksonline.rs/Tanjug