KRALJEVO – Parastosom žrtvama, na centralnom kraljevačkom trgu, Trgu srpskih ratnika, večeras je počelo obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji na SR Jugoslaviju 1999.godine.

Parastor služi partrijarh SPC Porfirije, a obeležavanju 23. godišnjice od početka NATO agresije, prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, premijerka Ana Brnabić i članovi njenog kabineta, kao i srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik i predsecnica RS Željka Cvijanović.

Trg srpskih ratnika prepun je građana, koji drže upaljene sveće u znak sećanja na žrtve, na skupu koji nosi poruku “Oprostićemo ako budemo mogli, zaboraviti samo ako nas ne bude bilo!”.

Nakon parastosa, uslediće beseda patrijarha srpskog Porfirija, a zatim će biti izvedena himna Srbije, a posle scenskog prikaza i sirena, građanima će se obratiti Bojana Žarčanin, jedna od žrtava NATO agresije.

Nakon izvođenja kompozicije “Gora ječi” i još jednog scenskog prikaza, trebalo bi da usledi obraćanje Milorada Dodika, a zatim i

predsednika Srbije Aleksandra Vučić, nakon čega će Hor i orkestar “Rapsodija” izvesti kompoziciju “Ovo je Srbija“.

Srbija danas obeležava 23 godine od agresije NATO-a na tada Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Prema podacima Ministarstva odbrane Srbije, tokom vazdušne agresije NATO-a ubijeno je 2.500 civila, medu njima 89 dece i 1.031 pripadnik Vojske i policije. Prema istom izvoru, ranjeno je oko 6.000 civila, od toga 2.700 dece, kao i 5.173 vojnika i policajca, a 25 osoba se i danas vodi kao nestalo.

Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 sedmica nije našao na meti bombardovanja.

NATO je izvršio 2.300 udara i bacio 22.000 tona projektila, među kojima 37.000 zabranjenih kasetnih bombi i onih sa obogacenim uranijumom.

indeksonline.rs/Tanjug