BEOGRAD – Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović je danas u razgovoru sa turskim ministrom industrije i tehnologija Mustafom Varankom u Ankari naglasio da je Srbija otvorena za dolazak kompanija iz Turske.

Popović je ocenio da Turska ima odlične inženjere i inovatore i dodao da se radi na stvaranju najboljih uslova za dolazak turskih tehnoloških kompanija u Srbijiu,saopštio je njegov kabinet.

Istakao je dga je najveći potencijal za saradnju u oblastima veštačke inteligencije, robotike, blokčejna, a da dve zemlje imaju odlične stručnjake u ovim oblastima koje danas predstavljaju osnovu globalnog tehnološkog i industrijskog razvoja.

Ministar Mustafa Varanka ocenio je da je Srbija važan ekonomski partner Turske i istakao da je više od 800 turskih kompanija uložilo preko 200 miliona dolara u Srbiju.

Strateška lokacija Srbije kao kapije u Evropu pruža značajnu logističku prednost turskim preduzećima, rekao je Varanka.

Dodato je da je ranije danas Popović posetio “Odtu teknokent”, tehnološki park u Ankari, i razgovarao sa liderima turskih startap kompanija, a posebno onih iz “gejming” industrije.

Popović je rekao da način na koji je Turska razvila svoj startap ekosistem može da posluži kao primer koji treba primeniti i u Srbiji.

On je pozvao turske startap kompanije da ostvare bližu saradnju sa kolegama iz Srbije, ali i da ulažu u Srbiju koja, kako je naveo ministar, daje najveća poreska oslobodjenja u Evropi za otvaranje startap kompanija i ulaganje u istraživanje i razvoj.

indeksonline.rs/Beta