PODGORICA – Iako mandatar Dritan Abazović (GP URA) tvrdi da se proces formiranja nove vlade bliži kraju, predstavnici dela opozicije tvrde da to nije tačno i da potencijalni konstituenti nove vlasti još nisu usaglasili ni osnovne principe na kojima bi ona trebalo da počiva, pišu podgoričke Vijesti.

Abazović je, nakon jučerašnjeg četvoročasovnog sastanka s liderima opozicije, saopštio da će u vladi učestvovati koalicija “Crno na bijelo” (GP URA i CIVIS), Socijalistička narodna partija (SNP) i manjinske stranake, dok je na ostalim subjektima da odluče da li žele da uđu u budući kabinet, kome će podršku u parlamentu pružati Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Ðukanovića.

Dok deo izvora Vijesti tvrdi da je zastoj u pregovorima o formiranju vlasti prouzrokovan raspodelom resora, drugi navode da je problem u delu programskih principa, odnosno osudi genocida u Srebrenici.

Pozivajući se nan više izvora lista, list piše da iz opozicije kažu da će pitanje njihovog eventualnog učešća u vladi ili podrške njoj biti rešeno tek kad se precizira sporazum na kom bi trebalo da se formira izvršna vlast.

Umesto jedinstvene programske platforme, koja bi bila ponuđena na potpis mogućim koalicionim partnerima, trenutno, navodno, postoje dva dokumenta, od kojih je prvi kreirala kompletna opozicija, a drugi GP URA, SNP i manjinske stranke, koji su inače u decembru sklopile memorandum o saradnji.

U prvom, koji je sinoć objavio deo medija, nedvosmisleno se osuđuje zločin u Srebrenici, dok u drugom te osude navodno nema.

Autori i jednog i drugog sporazuma tvrde da su predstavnici manjinskih partija na njihovoj strani.

U opoziciji navode da manjinske stranke neće parafirati dokument na kom su već potpisi GP URA i SNP-a, jer on ne sadrži osudu Srebrenice.

Na taj način, kako je rekao jedan od sagovornika Vijesti”, vrši se direktan pritisak na lidera Bošnjačke stranke (BS) i potpredsednika Skupštine Ervina Ibrahimovića, da dovede u pitanje podršku Abazoviću, čime bi mandatar bio prinuđen da napravi kompromis i u vladu primi opozicine stranke Socijaldemokrate (SD) i Socijaldemokratsku partiju (SDP).

Vijesti su ranije pisale da SDP, kako sad stvari stoje, neće biti deo nove vlade, dok se razmatra mogućnost da SD u budućem kabinetu predstavlja nestranačka ličnost bliska toj partiji, što SD odbija.

Te dve stranke protive se učešću SNP-a u Vladi.

Iz SNP-a su sinoć, nakon sastanka podgoričkog odbora stranke, saopštili da se “zna kako i na koji način će nova vlada biti formirana, ko će je činiti i koji kadrovi će predstavljati SNP”.

Izvori lista iz opozicije tvrde da su iznenađeni drugom platformom, navodeći da će rasplet krize biti jasniji kad se bude znalo koji dokument su predstavnici manjinskih stranaka spremni da potpišu.

Iako su neki mediji nakon sastanka Abazovića i opozicije objavili dokument za koji su tvrdili da je “usaglašeni sporazum o parlamentarnoj podršci i političkim prioritetima” nove vlade, izvršni direktor GP URA Zoran Mikić je to demantovao.

On je Vijestima rekao da juče nije potpisan nijedan dokument.

Potpredsednik SNP-a Dragoslav Šćekić, ocenio je da stranke koje insistiraju na temi Srebrenice time pokušavaju da zaustave formiranje nove vlade koja će se, prema njegovim rečima, baviti pitanjem od kog su ti subjekti bežali i koje je bolno za njih – borbom protiv kriminala i korupcije.

”Oni se bave temama koje su ispričane, pokušavajući i dalje da seju seme tenzija i podela. Građani Crne Gore nemaju više vremena za gubljenje na takvu politiku. Jednostavno – hoće da se bave sadašnjošću i budućnošću, jer su im ti politički subjekti već dobar deo života potrošili na mržnju i podele. Očito je da tim subjektima odgovara nejaka, smenjena vlada, koja nije imala hrabrosti i interesa da se bavi korupcijom i organizovanim kriminalom, što je pokazao i izveštaj Evropske komisije”, istakao je Šćekić za Vijesti.

U preambuli jednog od dokumenata izražava se podrška rezoluciji o genocidu u Srebrenici koju je ranije usvojila Skupština, kao i podrška usklađivanju spoljne politike s EU i NATO, uz osudu agresije Rusije na Ukrajinu.

indeksonline.rs/Tanjug