BEOGRAD – Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je da presek epidemiološke situacije u Srbiji već nekoliko dana ukazuje na zaravnjenje krive, da se moze očekivati blagi porast, ali da će krajem marta ili početkom aprila nastupiti mirniji period.

“Imamo kontinuirani, mada ne drastičan porast broja novoinficiranih. To smo i očekivali posle odluka Kriznog štaba o ublažavanju mera, iako je medicinski deo insistirao na tome da maske u zatvorenom ostanu obavezne bar još desetak dana. Ovako, možemo očekivati da broj novoinficiranih ponovo dostigne 3.000 za dan, ali ćemo krajem marta, početkom aprila ući u mirniji period, bar do jeseni”, rekao je Tiodorović za današnje izdanje “Večernjih novosti”.

On je rekao da se u Srbiji više ne registruje delta soj korona virusa, da dominira omikron, a ima i stelt omikrona, pa je malo verovatno da u praksi dođe do mešanja ove dve varijante, i nastanka deltakrona, ali je teoretski moguće.

Istakao je da deltakron, kao i svi sojevi dosad, uđu iz inostranstva.

“Ova hibridna varijanta korone potvrđena je u SAD, Velikoj Britaniji, Danskoj, Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Nemačkoj… Novi soj kojem karakteristike delte daju mogućnost da bude opasniji, a omikrona da bude brži, zasad je, prema izveštajima evropskih laboratorija, na niskom nivou cirkulacije, ali pod lupom”, rekao je Tiodorović.

Član Kriznog štaba je, takođe, rekao da ni deltakron, kao kao ni novi soj otkriven u Izraelu, koji je kombinacija dominantne omikron varijante BA.1 i podsoja BA.2 nisu razlozi za preteranu brigu, ali da u narednim danima može da se očekuje povećanje broja obolelih.

indeksonline.rs/Tanjug