BEOGRAD – Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović rekao je danas da je u Srbiji izraženo severostočno strujanje uslovilo hladan vazduh sa severoistoka Evrope, za koji ni Karpati nisu bili granica.

“U Karajukića Bunarima (na Pešteru kod Sjenice), gde je inače izmerena najniža temperatura ikada u Srbiji 1985. godine, čak minus 39, ovog jutra je minus 28 stepeni”, rekao je Mihajlović za RTS.

On je najavio da Srbija naredne nedelje polako izlazi iz hladnog perioda, pa se očekuju topliji dani sa slabim jutarnjim mrazevima uz porast dnevnih temperatura.

Pravo prolećno vreme biće već u utorak, a prema prognozama metorologa manji pad temperature osetiće se u petak i narednog vikenda.

“S tim da je 23. mart srednji datum poslednjeg snega u Beogradu. U tom smislu nije iznenadio ovaj hladan talas u odnosu na prethodne decenije”, rekao je Mihajlović.

Što se tiče dugoročnije prognoze, navodi da će nakon sledećeg vikenda uslediti nešto niže temperature, ali da će poslednjih sedam dana marta obeležiti porast temperatura i prolećno vreme.

Tanjug