BERLIN – Nemačkim penzionerima će ove godine znatno biti povećana penzija, što je uglavnom rezultat viših plata u najvećoj evropskoj ekonomiji, dok inflacija naglo raste, saopštila je vlada.

Ministarstvo rada Nemačke je danas saopštilo da će penzije od 1. jula biti 5,35 odsto veće na prostoru nekadašnje Zapadne Nemačke, a 6,12 odsto na nekada komunističkom istoku.

Pošto je ekonomiju pogodila pandemija korona virusa, prošle godine na zapadu Nemačke nije bilo povećanja penzija, dok su na istoku porasle 0,72 odsto.

Ministar rada Hubertus Hajl (Heil) rekao je da je veliko povećanje penzija moguće zbog toga što je tržište rada u Nemačkoj ostalo stabilno tokom krize izazvane korona virusom.

Rast nemačkih penzija je u najvećoj meri povezan sa nivoom plata, povećanih usled inflacije koja je iznosila 5,1 odsto u februaru, pre nego što je ekonomski uticaj ruske invazije na Ukrajinu počeo ozbiljno da se oseća.

Posle ovogodišnjeg povećanja, prosečna penzija na manje prosperitetnom istoku porašće na 98,6 odsto prosečne penzije na zapadu, gde živi većina nemačke populacije. Taj jaz bi trebalo da bude potpuno eliminisan do sredine 2024. godine.

Vlada kancelara Olafa Šolca odlučila je prošlog meseca da poveća minimalnu zaradu na 12 evra po satu od oktobra. Trenutna minimalna zarada je 9,82 evra po satu.

indeksonline.rs/Beta