NOVI PAZAR – U Novom Pazaru obeležena je 107. godišnjica pobede na Čanakalama i sećanje na šehide rata. U scenskom programu pod nazivom “Zbog jednog polumeseca“, učestvovali su mladi iz ovog grada, polaznici kursa turskog jezika i hor “Isa beg.

Na obeležavanju 107.godišnjice predstavljen je značaj tog istorijskog događaja za turski narod i državu.

Događaju su prisustvovali predstavnici Grada Novog Pazara, Opštine Tutin, Bošnjačkog nacionalnog vijeća, političkih stranaka, Islamske zajednice Sandžaka i javne ličnosti. U ime ambasade Republike Turske prisutanima se obratio I savetnik za obrazovanje Mehmet Jilmaz.

Program je pripremljen u organizaciji Centara za tursku kulturu, Kulturni centar Novi Pazar i Generalni konzulat Republike Turske u Novom Pazaru.

U ime Grada Novog Pazara prisutnima se obratio pomoćnik gradonačelnika Tarik Rupić. On je rekao da je malo reči koje mogu opisati hrabrost i junaštvo onih koji su pre više od 100 godina branili svoje i rekli da je Čanakale neprobojno.

„Herojstvo branilaca hilafeta tada postalo je jak razloga zbog kojeg i dan danas mi osećamo Tursku kao svoju zemlju. Zadužbina naših predaka zauvek ostaje garancije da će Turska ostati jedini i pravi prijatelj Bošnjaka. Zemlji kojoj se i mi sada, kao i naši dedovi tada, okrećemo bez ikakvog očekivanja već samo zbog osećaja ljubavi i bliskosti. Živeo sam nekoliko u Turskoj I nikada se nisam osećao kao stranac. Razlog tome je što su životi naših pradedova Bošnjaka u temeljima sadašnje Turske i to je nešto što ne smemo nikada zaboraviti. Moramo nastaviti jedinstvo i bratstvo koje su nam ostavili u emanet “, rekao je Rupić.

U ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća obratio se predsednik Izvršnog odbora Fahrudin Mavrić čestitajući Dan pobede svim građanima Republike Turske i prijateljima u svetu.

„Bitka za Čanakale i bitka za Plevn zlatnim slovima su ispisane u zajedničkoj istoriji turskog i bošnjačkog naroda kao najlepši primer odanosti i poverenja. Danas se sećamo naših zajedničkih šehida. U tom presudnom istorijskom momentu bošnjački narod Sandžaka je svim svojim bićem bio uz turski narod, a to se nije promenilo ni do današnjih dana”, rekao je Mavrić.

Turski konzul u Novom Pazaru Bašar Bašol rekao je da se i ova 107. godišnjica pobede na Čanakalama proslavlja sa ponosom i emocijama uz sećanje sa rahmetom svih šehida.

“Sandžak ima posebno mesto u našim srcima. Mi regiju Sandžak i ovaj narod vidimo kao most saradnje Turske i Srbije. Bitka na Čanakalama predstavlja jednu od najvažnijh stranica naše zajedničke istorije Čanakale nije samo mezarje naših dedova već su tu i grobovi naše braće, dedova iz Sandžaka. Kao i tada naša braća iz Sandžaka su i danas pokazala da su bila uz nas kada je naša zemlja napadnuta tokom izdajničkog pokušaja FETO vojnog puča 15. jula 2016. godine. Stoga, nikada nećemo zaboraviti časno držanje naše braće iz Sandžaka na Čanakalama i 15. jula”, rekao je Bašol.

Kako je istaknuto na skupu, u bici na Galipolju učestvovalo je preko 15.000 Bošnjaka, dobrovoljaca, koji su bili mlađi od 24 godine.

Izvor: AA