NOVI PAZAR – Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Vlada Švajcarske, Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i 15 opština u Srbiji potpisali su zajednički Memorandu o razumevanju kojim se obavezuju da će u svojim opštinama i gradovima unaprediti proces uključivanja građana u proces donošenja odluka na lokalnom nivou. Sve ono što se zajednički dogovore vlada Švajcarske će i finansirati u ukupnom iznosu od 750.000 franaka.

Lokalne samouprave koje su potpisale memorandum su Arilje, Bojnik, Veliko Gradište, Vlasotince, Golubac, Leskovac, Ljubovija, Novi Pazar, Užice, Ćuprija, Topola, Raška, Mali Zvornik, Žabalj i Zaječar.

„Moja zemlja ima tradiciju dugu više od 170 godina u pružanju mogućnosti građanima da direktno učestvuju, uključujući inicijative i referendum u donošenju političkih odluka. Uvereni smo da ovo predstavlja jedan od najefikasnijih instrumenata uspešnog razvoja Švajcarske. Ovo je dobra praksa koju sa zadovoljstvom delimo. Zato podržavamo građane i lokalne samouprave u Srbiji“, rekao je Urs Šmid, ambasador Švajcarske u Srbiji.

Ova vrsta podrške trajaće do 2025.godine i sve će se sprovoditi kroz švajcarski „Odgovorne lokalne finansije i uključivanje građana“, švajcarske organizacije Helvetas.

Ceo program „Odgovorne lokalne finansije i uključivanje građana“ vredan je 5,2 miliona švajcarskih franaka i u potpunosti je finansiran od strane Vlade Švajcarske.

indeksonline.rs