BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da u rezervama ima nafte za dva meseca, ali da za 17-18 dana treba da stigne ogromna količina kako bi se napunile rezerve “do čepa”.

“Imamo reterve nafte za dva meseca, a da ne kupimo više ni litar, što u svetu ima možda 10-20 zemalja. Za 17-18 dana treba da stigne ogromna količina nafte da napunimo rezerve do čepa”, rekao je Vučić ;na pitanje novinara prilikom otvaranja fabrike stočne hrane u Adaševcima, da li su opravdani strahovi gradjana da su to male rezerve.

On je rekao da nafta iz Rusije koju koristi Srbija stiže u Omišalj u Hrvatskoj, ali da se plaši da ako se pojačaju vojne operacije ruske vojske da će pritisak Evrope biti veći da se zabrani njen izvoz.

Dodao je da se Srbija nalazi izmedju Madjarske i Bugarske i da odluka bilo koje od njih može da je pogodi.

Naglasio je da se radi na diversifikaciji snabdevanja naftom, da će razgovarati i sa prestolonaslednikom Abu Dabija Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom, ali da je problem dopremiti tu naftu.

Vučić je rekao da će cena dizela za poljoprivrednike ostati nepromenjena, a da se radi zaštite potrošača od previsoke cene goriva država odreći 20 odsto akcize, što je mesečni gubitak od 35 miliona evra.

“Ne daj bože da to (kriza) traje 12 meseci, to bi bio rashod od 420 miliona evra na koji država nije računala”, rekao je Vučić.

Dodao je da nafta danas na berzama košta 131,8 dolara po barelu i da ne zna šta bi rekao ako cena nafte skoči na 200 dolara.

“Šta, da damo tri milijarde evra godišnje za subvenciju za naftu? Ko će to da zaradi”, upitao je Vučić.

indeksonline.rs/Beta