BEOGRAD – Kandidat koalicije “Moramo” za premijera Nebojša Zelenović izjavio je da će prvog dana po konstituisanju nove vlade, koju bi vodila ta koalicija, biti upućen parlamentu predlog zakona o zabrani rudarenja litijuma i bora u Srbiji.

“Temelj politike koalicije ‘Moramo’ je davanje mogućnosti milionima gradjana Srbije da donose odluke u javnom životu. Biće svake godine organizovani referendumi u više od 8.000 mesnih zajednica i gradskih kvartova, da bi gradjani odlučivali kako će biti investiran novac koji su platili na ime poreza na imovinu”, rekao je Zelenović za list Danas.

Prema njegovim rečima, “ovaj vid neposredne demokratije promeniće Srbiju, gradjani će postati samopouzdani ljudi, sa čvrstim uverenjem da imaju neotudjivo pravo da odlučuju o važnim stvarima”.

“Ovo je lek za iskorenjivanje autokratije, sa kojom naš narod ne može da se izbori više od dva veka”, istakao je Zelenović.

Takodje je naglasio da će referendum biti način odlučivanja i o najvažnijim državnim pitanjima.

“Koalicija ‘Moramo’ postoji zato što je utemeljena na uverenju da će gradjani Srbije, kada budu slobodno odlučivali, prelomiti da naša zemlja bude deo civilizovanog sveta, koji počiva na slobodi, garanciji ljudskih i političkih prava i pravnoj državi”, naveo je Zelenović.

indeksonline.rs/Beta