BEOGRAD – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je danas da je spreman da pregovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali je upozorio da ako bilo koji pokušaj pregovora ne uspe rat dve zemlje bi doveo do “Trećeg svetskog rata“.

“Spreman sam za pregovore sa njim. Spreman sam poslednje dve godine. I mislim da bez pregovora ne možemo završiti ovaj rat”, rekao je Zelenski u intervjuu za Si-En-En (CNN).

On je rekao je da postoje “kompromisi” na koje Ukrajina ne može da pristane u pregovorima sa Putinom.

“Postoje kompromisi na koje ne možemo biti spremni kao nezavisna država. Svaki kompromis u vezi sa našim teritorijalnim integritetom i suverenitetom je neprihvatljiv. Ukrajinski narod je to pokazao, oni nisu dočekali ruske vojnike sa gomilom cveća, dočekali su ih hrabrošću, dočekali su ih sa oružjem u rukama”, rekao je Zelenski.

On je ocenio da Rusija ne bi izvršila invaziju na Ukrajinu, da je njegova zemlja ranije primljena u NATO.

“Da smo članica NATO-a, rat ne bi počeo. Želeo bih da dobijem bezbednosne garancije za svoju zemlju, za svoj narod”, rekao je Zelenski.

Dodao je da je zahvalan na pomoći koju je NATO pružio od početka invazije.

“Ako su članice NATO spremne da nas prime u Alijansu, nek urade to odmah jer ljudi umiru svakodnevno”, rekao je ukrajinski predsednik.

indeksonline.rs/Beta