NOVI PAZAR/BEOGRAD – Selektor atletske reprezentacije Srbije Edin Zuković rekao je danas da su članovi nacionalnog tima opravdali očekivanja na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu, a da je Svetska atletika ocenila da je to najbolje planetarno takmičenje “pod krovom” ikada organizovano.

“Imali smo rekordan broj ostvarenih normi i učesnika. Ponosni smo na sportiste i njihove trenere, koji su sebe stavili na svetsku atletsku mapu. Organizaciono, sve je funkcionisalo kako treba. Ako dobijemo nacionalni stadion i ako Srpski atletski savez, država i Beograd budu aplicirali za najveće svetsko takmičenje na otvorenom, imaćemo veliku podršku svetske atletike. To bi bila prava kruna svega”, rekao je Zuković.

On je naveo da su atletičari Srbije imali podršku sa tribina pune dvorane kao nikada ranije i da su gledaoci navijali za sve reprezentativce, koji su u pojedinim momentima želeli da daju više od trenutnih mogućnosti.

“Sigurno je da su se naši takmičari osećali posebno u tim trenucima. Neki su to iskoristili, neki nisu. Ivana Vuleta sigurno jeste. Najavili smo velike daljine od nje jer smo znali da trenutno vredi i više od pobedničkih 7,06 metara. Ipak, najvažnije je svetsko zlato i odbrana titule iz Birmingema”, ocenio je Zuković.

Atletski selektor je istakao da se niko od reprezentativaca Srbije nije obrukao, a da je broj ispunjenih normi u sprintu, skakačkim disciplinama, preponama i produženom sprintu potvrdio da dvorana na Banjici daje rezultate.

“Lazar Anić i Milica Gradašević osmi su i deveti na svetu u dalju, a Boško Kijanović 10. na 400 metara. Asmir Kolašinac je bio 11. Neposredno pre ovog takmičenja na istom mestu bacio je 21,06 metara. Vredeo je mnogo. Možda je malo podlegao atmosferi. Angelina Topić rođena 2005. godine potvrdila je veliki potencijal”, kazao je Zuković.

Komantarišući nastup Elzana Bibića na 3.000 metara, Zuković je ocenio je da 23-godišnji Novopazarac iza sebe ima dosta takvih trka i da je po mišljenju stručnjaka koji rade s njim bilo realno da se u finalu bori za mesto među šest ili osam najboljih.

“Možda su ga trema i nastup pred domaćom publikom sprečili da se pokaže u najboljem svetlu. Bio je prvi ispod crte. Očekuju ga još dva velika takmičenja ove godine. On uvek ima najveće ambicije, a treba proceniti da li na 1.500 ili na 5.000 metara”, dodao je Zuković.

On je izrazio žaljenje što je povreda sprečila Armina Sinančeviča da se takmiči i možda bori za medalju u bacanju kugle, kao i što je zbog boginja izostala Ivana Ilić.

“Važno je da smo spojili generacije. Uz iskusne, tu su Gardašević i Bibić rođeni 1998. i 1999, kao i Topić. Imamo budućnost. Na otvorenom će im se pridružiti Marija Vučenovć, Adrijana Vilagoš i još neki atletičari. Ako dobijemo Svetsko prvenstvo na otvorenom, imamo takmičare i sportski sektor spremne da odgovore zadacima”, zaključio je Zuković.

M. Minić