BEOGRAD – Albanske stranke na proteklim izborima u Srbiji nisu osvojile nijedan mandat, a lideri dve koalicije Šaip Kamberi i Šćiprim Arifi za to krive jedni druge, prenose kosovski mediji.

Nosilac liste Albanske demokratske alternative Šćiprim Arifi rekao je da je razlog za loš odziv na izborima u Preševskoj dolini posledica kršenja Tiranskog sporazuma od strane Šaipa Kamberija, na šta je Kamberi odgovorio da je došlo do diskriminacije Albanaca.

“Nije problem što drugi nosilac liste ne želi ubedljivu pobedu naše liste. Ne ćuti o svom izbornom debaklu, već optužuje Albaniju, Kosovo ili mene. Nisam ni glasao za predsednika Srbije, kojeg je bojkotovao apsolutni deo Albanaca. Problem je što on ne vidi diskriminaciju i ugnjetavanje kao glavne uzroke situacije u Dolini, što se sada odslikalo u nedemokratskom izbornom procesu”, kazao je Kamberi.

Prema podacima Republičke izborne komisije, lista “Koalicija dolinskih Albanaca” koju predvodi Šaip Kamberi dobila je 0,26 odsto ili 9.654 glasa, što trenutno nije dovoljno za poslaničko mesto.

Druga lista Albanaca “Alternativa za promene – Albanska demokratska alternativa”, prikupila je 0,09 odsto, odnosno 3.278 glasova.

Beta