BEOGRAD – Nacionalnoj platformi “Čuvam te”, u čijem fokusu je borba protiv nasilja nad decom, pristupilo je 44.000 korisnika za godinu dana, iz čijih se pitanja zaključilo da je veliko interesovanje za informacije o digitanom nasilju, rekla je danas premijerka Ana Brnabić, otvarajući konferenciju posvećenu i unaprednju ove platforme.

“Ovo je nešto noviji problem, ali očito veoma prisutan”, rekla je Brnabić, pozivajući da se što više ova platforma promoviše i koristi jer predstavlja “izuzetan resor”.

Kako je naglasila, Vlada ima “nultu toleranciju prema vršnjakom nasilju, nasilju u školama, kao i bilo kakvoj vrsti nasilja nad prosvetnim radnicima”, koji su, kako se moglo zaključiti, došli u velikom broju na konferenciju.

Brnabić je navela da je pokrenut i “pilot projekat” u 12 osnovnih i srednih škola kako bi se videli rezulati rada u pristupanju platformi roditelja i ; prosvetnih radnika.

Podsetila je da je krajem prošle godine sedam resora potpisalo protokol o saradnji, medju njima ministarstvo zdravlja i policija, navodeći da je “Čuvam te”, prva nacinalna platforma koja omogućava da se prijavi zlostavljanje, zenemarivanje i eksplotacija dece.

Kako je iz saopšteno iz Vlade Srbije, koja je pokrenula projekat za uspostavljanje ovakve platforme, u njoj su sadržani i svi segmenti koje se odnose na informisanje i edukaciju.

Na ovoj platformi, učenici, roditelji i nastavnici mogu da pronadju sve informacije koje se tiču vrste nasilja i postupanja u različitim situacijama. Posebno važan segment koji se nalazi na platformi jesu onlajn obuke za učenike, roditelje i nastavnike.

indeksonline.rs/Beta