BEOGRAD – Uskrs, praznik nad praznicima, kako je nazvan u Hrišćanstvu, obeležiće danas vrenici koji vreme računaju po starom, Julijanskom kalendaru.

Uskrs itražava suštinu hrišćanske vere jer označava da je vaskrsnućem Hrista život pobedio smrt.

Vernici se pozdravljaju sa: “Hristos voskrse! – Vaistinu voskrse”, sve do Spasovdana koji se ove godine slavi 26. maja.

Uskrs prati niz običaja: farbaju se jaja, prvo obojeno se ostavlja na stranu do idućeg Uskrsa i naziva “čuvarkuća”, a potom pažljivo odlaže u skladu s lokalnim običajima.

Ono simboliše radjanje života, a crvena boja nevino Hristovu prolivenu krv.

Cela sedmica se po Uskrsu naziva Svetla, a pesme koje se tada pevaju radosne su čak i u tužnim prilikama.

Prva uskršnja liturgija se služi u ponoć izmedju subote i nedelje.

U svim hramovima Srpske pravoslavne crkve na Uskrs se čita poslanica koju je uputio njen poglavar patrijarh Porfirije.

U ovogodišnjoj poslanici, patrijarh Porfirije ističe da se “moli Gospodu da se što pre i bezuslovno uspostavi mir u Ukrajini”, napominjući da je “rat poraz svakog čoveka”.

“Svaki rat, bilo gde i bilo kada, proizvodi samo gubitnike i poraz je ljudskog dostojanstva, poraz je i sramota svakog čoveka kao ikone Božje”, poručio je patrijarh.

Porfirije ;je istakao da se “plamen oružanih sukoba na prostorima Ukrajine pridružio onim drugim mestima na planeti gde postoji konflikt medju državama, narodima i verama”.

“Saosećamo i sastradavamo sa svim pravoslavnim hrišćanima, braćo i sestre, saosećamo i sastradavamo sa svim ljudima ovoga sveta gledajući kako se sukobi na ukrajinskom tlu i širom vaseljene još više produbljuju”, upozorio je patrijarh.

Porfirije.je naveo da “veliki Apostol Pavle podseća: ‘Bog je stvorio od krvi svaki narod čovečanstva da stanuje po svemu licu zemaljskome’ “.

Odnosno, napisao je patrijarh: “sazdani smo kao jedan i jedinstven ljudski rod, i pozvani smo da budemo jedno. Stoga se Vaskrslom Gospodu molimo da se što pre i bezuslovno uspostavi mir, prestane stradanje, i da se svi izbegli vrate u svoje domove”, rekao je Porfirije.

Patrijarh ;je deo poslanice posvetio Srbima na Kosovu i Metohiji kojima je poručio da će “njihova Majka Crkva uvek biti uz njih kao i do sada”.

Takodje, rekao je da SPC zna za njihova iskušenja i borbe, navodeći da su Kosovo i Metohija “naša duhovna i nacionalna kolevka”.

indeksonline.rs/Beta