Umjesto da slavi svoj rođendan i oslobođenje od fašizma, Sarajevo 5. aprila 1992. godine doživljava novi napad , čime započinje najduža opsada jednog grada zabilježena u historiji modernog ratovanja. Epilog 1.425 dana opsade je 11.541 ubijena osoba, od čega 1.601 dijete što je ekvivalent brojnosti 3 prosječne škole. Na grad je dnevno ispaljivano 329 projektila, a 22. juli 1993. godine ostaće upamćen kao dan kada je na Sarajevo palo 3.777 granata. Odavanjem počasti I polaganjem cvijeća ispred Vječne vatre, spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata, počelo je obilježavanje 6. Aprila , Dana grada Sarajeva.

U centru grada okupile su se brojne delegacije koje su željele podsjetiti na dva najvažnija datuma u istoriji Sarajeva 6. Aprila 1945 I 6.aprila 1992 godine. Prvi vijenac položio je član predsjedništva BiH Željko Komšić. Povodom Dana Grada, Sarajevu je danas vraćen još jedan simbol – obnovljena Bistrička stanica koja će zasigurno privući stanovnike Sarajeva ali i brojne turiste. Zvanice iz političkog i kulturnog života, među kojima i delegacija grada Novog Pazara, prisustvovali su ceremoniji otvaranja nekadašnje željezničke stanice u sarajevskom naselju Bistrik. U okviru objekta je muzejska postavka inspirisana filmom “Valter brani Sarajevo”. Davne 1972. godine u Bistričkoj stanici snimane su scene ovog kultnog filma koji je postao jedan od najgledanijih na prostorima bivše Jugoslavije. U sarajevskoj Vijećnici,održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su najzaslužnijim pojedincima i kolktivima uručena priznanja “Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva” . I delegacija grada Novog Pazara prisustvovala je ovom događaju.

Mirsad Jusufović je istakao da Sarajevo I Novi Pazar imaju istog osnivača, Isa beg Ishakovića te napomenuo da je prije deset godina potpisan sporazum o bratimljenju gradova.I tada do danas Pazar i Sarajevo vežu ljudi. Mnogo građana Sandžaka živi u Sarajevu. Sarajlije su rado viđeni gosti u Novom Pazaru i te veze nikada niko neće moći da prekine. Mi smo kao gradska uprava prije tri mjeseca inicirali I zajedno sa Udruženjem građana porijeklom iz Sandžaka, pokrenuli inicijativu u Skupštini Kantona Sarajevo za formiranjem stručnog radnog tijela kako bi saradnja dva grada bila institucionalizovana.

Osim toga, Jusufović je istakao da je 6. april dan kada je Sarajevo pobijedilo fašizam 1945, te se pedeset godina kasnije s njim duhom prošlosti ponovo sreo.

Ideja antifašizma treba da bude ideja koju ćemo svi da njegujemo u svojim narodima I državama. Veliki porast desnice u svim državama balkana nije nešto što je dobro. Trebamo baštiniti ono što je dobro, slobodarski duh, slobodatsku tradiciju I svakako antifašizam. S druge strane, 6.april je dan opsade Sarajeva. Najduže opsade u istoriji ratovanja. Sarajevo se junački branilo I odbranilo. Pokazalo snagu i hrabrost. Mi danas moramo da pokažemo snagu, hrabrost i odlučnost da veze između Sarajeva I Sandžaka. Nikako na štetu nekog drugog ali svakako na radost I za dobrobit Bošnjaka. Mi želimo da saradnja dva grada ne zavisi od političkih stranaka. Ta saradnja mora da postoji bez obzira ko je na vlasti u Federaciji, Kantonu ili kod nas u gradu, rekao je Jusufović.

Faruk Suljević je naveo da se posljenjih godina radi mnogo na inetnziviranju saradnje između Sarajeva I Sandžaka.

Sarajevo je naš bratski grad. Pokušavamo da osim druženja na nivou političkih subjekata to dignemo i na nivo kulturne I umjetničke saradnje ali i da naša udruženja građana, institucije kulture uvezujemo. Cilj nam je da predsatve koje radi naše pozorište u Novom Pazaru vide građani Sarajeva I obrnuto. Nadamo se da ćemo I ovim dolaskom u Sarajevo, na obilježavanje Dana grada upotpuniti ovu saradnju, izjavio je Suljević.

Jedan od dobitnika Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva je rektor sarajevskog univerziteta prof dr Rifat Škrijelj kojem će ovo značajno priznanje biti uručeno za doprinos u oblasti nauke i obrazovanja. Šesti april, Dan grada Sarajeva slavimo s ponosom, zahvalni generacijama naših sugrađana koji su kroz vijekove stvarali grad ljepote, kulture, tolerancije, gostoprimljivosti, otvorenosti I ljudske topline, istakla je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić te najavila da će obilježavanje dana grada biti posvećeno odavanju počasti hrabrim I plemenitim ljudima koji su svoje živote ugradili u slobodu I napredak Sarajeva. Pripremljen je bogat program protokolarnih, kulturnih I sportskih manifestacija za sve generacije.

rtvnp