NOVI PAZAR – Dom zdravlja u Novom Pazaru nosilac je dvogodišnjeg prekograničnog projekta čiji je cilj unapredjenje kvaliteta i dostupnosti usluga u oblasti reproduktivnog zdravlja i podizanje nivoa svesti stanovništva o značaju zdravih stilova života.

Direktor ove ustanove Ervin Ćorović rekao je danas na konfrenciji za novinare da je glavni akcenat projekta, koji će se realizovati i u Crnoj Gori, na ranom otkrivanju karcinoma grlića materice i karcinoma dojke.

“Rano otkrivanje ovih bolesti rezultira njihovim izlečenjem. Zdravstvene navike naših žena su uglavnom loše, ali brojke obolelih su procentualno na novou ostalih gradova u Srbiji”, rekao je Ćorović.

On je istakao da će brojnim aktivnostima pokušati da utiču na podizanje svesti žena i povećanje ;broja preventivnih pregleda, posebno socijalno ranjivih kategorija.

“U okviru projekta planirana je i kupovina medicinske opreme, a tokom razgovora sa svim domovima zdravlja u okruženju dogovorićemo detalje njene podele. Osim toga, radićemo i na edukaciji zdravstvenog osoblja i pojačanu propagandu u medijima i na javnim mestima”, rekao je Ćorović.

Novopazarski Dom zdravlja projekat “IMPORTANT – Unapredjenje reproduktivnog zdravlja u Srbiji i Crnoj Gori”, čija je ukupna vrednost 352.000 evra, realizuje u saradnji sa Fondacijom za razvoj severa Crne Gore, a finansira ga Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje.

Vrednost projekta za Srbiju je oko 124.000 evra, od čega je doprinos Evropske unije preko 105.000 evra.

Finansijski službenik na projektu Muamer Delimedjac rekao je da je skoro 70 odsto sredstava planirano za nabavku medicinske opreme i vozila.

“Kroz projakt će biti unapredjeni tehnički i kadrovski kapaciteti zdravstvenih ustanova u prekograničnoj regiji, a samo za nabavku mediciske opreme predvidjeno je 54.000 evra”, rekao je Delimedjac.

Osim u Novom Pazaru, projekat se sprovodi i u Tutinu, Raški, Sjenici, Prijepolju, Priboju, Novoj Varoši, Vrnjačkoj Banji u Srbiji, kao i u Andrijevici, Beranama, Bijelom Polju, Gusinju, Žabljaku, Kolašinu, Mojkovcu, Nikšiću, Petnjici, Plavu, Pljevljima, Plužinama, Rožajama i Šavniku u Crnoj Gori.

indeksonline.rs/Beta