BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da građani nisu još dovoljno razumeli šta se zbiva u Evropi i svetu da nije u pitanju ograničeni već svetski sukob i da niko neće da bude pošten i da kaze zasto je nešto u Srbiji poskupelo.

Na novinarsko pitanje o poskupljenjima i da li Srbija može to da izdrži Vucić je rekao da država sve čini i subvencioniše mnoge prozvode kako bi građani što manje osetili krizu, ali da je inflacija uvezena.

Primetio je i da se o poskupljenjima govori danima, dok je vest o ugovoru sa Stelantisom o proizvodnji električnog automobila u eri krize trajala pola dana.

Kada je reč o poskupljenju goriva rekao je da drzava već dovoljno štiti cenu, i da se sa 15 posto akciznih prihoda, od juce odriče 2,7 milijardi inara mesecno, a bilo je 3,6 milijardi dinara.

Cena je takva zbog povećanja cena nafte na svetskom tržistu, kaže Vučić i ukazuje da Srbija ima najjeftinije cene struje, hleba u Evropi, verovatno i mleka.

Naveo je pirmer da je u Njujorku cena mleka i hleba sedam dolara, dok je kod nas hleb Sava 46 dinara, a slično je i sa uljem.

Kaže da će država radi sve da zaštiti najsiromšnije, kao i da će i o tome detaljnije govoriti 6. maja.

“Ovo je sve uvezena inflacija, jer rastu cene čelika, gasa, nafte, đubriva,… sve to ulazi u svaki poljoprivredni proizvod”, objašnjava Vučić.

Sa druge strane kako je rekao, prema podacima MUP-a za osam dana praznika do jutros je 559 834 naših drzavljana napustilo je zemlju.

“Računamo da će oko 750 000 građana Srbije otići na odmor u inostranstvo, što je rekord ostvaren bilo kada za izlazak 1. maja što znači da veći broj ljuidi imam novac kojim to moze da priušti”, istakao je Vucić.

On je ukazao i da to govori i o tome da građani nisu još dovoljno razumeli šta se zbiva u Evropi i svetu.

“Smejemo se kada strani politicari pozivaju na štednju jer dolaze teška vremena i teska zima. Trudimo se da svakoga dana sacuvamo neki milion kubnih metara gasa u skladišta, ali to nam ne garantuje sigurnost. Biće mnogo problema, dolaze teža vremena, a ne laksa, ne zbog nas već zbog necega što svi izbegavaju da nazovu svetskim sukobom”, upozorio je Vucić.

To nije nikakav ograničeni sukob, nije regionalni, već svetski ekonomski i politički sukob, zaključio je.

indeksonline.rs/Tanjug