ANKARA – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan putuje danas u Saudijsku Arabiju sa ciljem poboljšanja saradnje sa regionalnim rivalima, saopštio je njegov kabinet.

To će biti prva Erdoganova poseta Rijadu otkako je Turska sa željom da obnovi veze sa Saudijskom Arabijom zbog lošeg stanja svoje ekonomije, odlučila da okonča aferu oko ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija u oktobru 2018. u konzulatu te zemlje u Instanbulu.

Tužilac istanbulskog suda pred kojim se od 2020. vodi sudjenje u odsustvu protiv 26 saudijskih državljana optuženih za ubistvo Kašogija, zatražio je da se “zatvori” dosije i da se ustupi Saudijskoj Arabiji.

Odluka da se sudjenje prebaci u Saudijsku Arabiju uklonila je poslednji “kamen spoticanja” za obnovu tursko-saudijskih veza, posebno u Erdoganovom odnosu sa saudijskim vladarom, prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom.

U saopštenju se navodi da će razgovori sa saudijskim zvaničnicima tokom dvodnevne posete biti fokusirani na povećanje saradnje.

Kašogi (59), kritičar saudijskih vlasti i kolumnista lista Vašington post, ubijen je 2. oktobra 2018. godine u saudijskom konzulatu u koji je otišao po dokumenta potrebna za venčanje s turskom državljankom. Njegovo telo nije pronadjeno.

To ubistvo je rezultiralo višegodišnjim lošim odnosima Turske i Saudijske Arabije.

Ankara, suočena, medjutim, s ekonomskom krizom i inflacijom, već nekoliko meseci traži načine približavanja Rijadu.

indeksonline.rs/Beta