JERUSALIM – Najmanje 17 Palestinaca je ranjeno danas u sukobima s izraelskim policajcima koji su ušli na sveto mesto na kome se nalazi džamija Al-Aksa u Jerusalimu da obezbede prolaz jevrejskih vernika.

Sukobi su izbili samo dva dana posle nasilja na svetilištu izmedju izraelske policije i Palestinaca.

Kako je navedeno cilj policajaca je danas bio da se omogući rutinska poseta Jevreja tom mestu koje je sveto i za njih, jer su se tamo nekada nalazili drevni jevrejski hramovi i oni ga zovu Brdo hrama, a muslimani Uzvišeno utočište (Haram al Šarif).

Palestinci su morali da se sklone sa esplanade ispred džamije Al-Aksa, trećoj po značaju u islamu, ali ih je desetine ostalo u bogomolji, uzvikujući “Bog je najveći”.

Na video snimku koji je objavila policija vidi se kako male grupe mladića bacaju kamenice i petarde iz džamije.

Policija je saopštila da su Palestinci i ovog puta sakupili kamenice i postavili barijere u očekivanju nasija, ali da nastoji da omogući slobodu veroispovesti i za Jevreje i za muslimane.

Palestinci su naveli da su izbili kratki sukobi ispred kompleksa džamije, a policija da su Palestinci bacali kamenice i na autobuse sa posetiocima izvan Starog grda, lako ranivši nekoliko putnika. Objavljen je i snimak na kome se vidi da putnici sede na podu autobusa koji nastavlja da se kreće svojim putem.

Palestinski Crveni polumesec je saopštio da je pet ranjenih Palestinaca preneto u bolnicu. Izraelska policija je rekla da je devet ljudi uhapšeno i da su se policajci kasnije povukli sa svetog mesta.

U petak pred zoru na svetilitšu su izbili sukobi, a u polcijskom saopštenju je navedeno da su Palestinci bacali kamenice u pravcu Zida plača u podnožju Brda hrama, gde se okupljaju jevrejski vernici.

Ranjeno je više od 150 Palestinaca i tri policajaca, a uhapšeno oko 400 sumnjivih osoba.

Brdo hrama nalazi se u Starom gradu u Jerusalimu gde su mesta sveta i za Jevreje i za hrišćane i za muslimane.

Ove godine sveti muslimanski mesec posta Ramazan poklapa se sa Uskrsom i jevrejskom Pashom i desetine hiljada posetilaca došlo je u Jerusalim pošto je ukinuta većina restrikcija uvedena zbog pandemije korona virusa.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim, uključujući Stari grad, u ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao.

Izraelski lideri tvrde da će ujedinjeni Jerusalim ostati večna prestonica Izraela, a Palestinci žele da to bude glavni grad njihove buduće nezavisne države koja će obuhvatiti Zapadnu obalu i pojas Gaze.

Oni se već dugo plaše da Izrael planira da preuzme kontrolu nad svetilištem u Jerusalimu ili da ga podeli dok izraelske vlasti tvrde da su posvećene statusu kvo, na osnovu koga Jevreji mogu da posećuju to sveto mesto ali ne i da se tamo mole i to samo nekoliko sati nedeljno.

U proteklim godinama medjutim velike grupe nacionalista i jevrejskih vernika redovno dolaze na svetilište u pratnji policije, što Palestinci smatraju provokacijom.

“Ono što se dogodilo u džamiji Al-Aksa je opasna esklacija a posledice će snositi sama Vlada Izraela” , rekao je portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rudejne.

Prošlogodišnji sukobi izmedju palestinskih demonstranata i izraelske policije prerasli su u 11-dnevni rat u pojasu Gaze.

indeksonline.rs/Beta