BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da je realno očekivati povećanje cene struje za domaćinstva, jer je trenutno najniža u Evropi i to u trenutku dok cene svih komponenti za proizvodnju struje svakodnevno rastu.

“Što se tiče cene električne energije, na stranu to što imamo najnižu cenu u Evropi, nižu i od zemalja u okruženju, ali činjenica je da je prethodnih godinu dana poskupeo ugalj, poskupela je nafta, poskupele su sve komponente za proizvodnju električne energije i nije realno da imamo ovu cenu”, rekla je Mihajlović, gostujući na RTS-u, saopštio je njen kabinet.

Nova cena, prema njenim rečima, mora da bude uskladjena sa svim parametrima i da bude održiva i za Elektroprivredu Srbije (EPS) i za državu i za gradjane, “jer EPS mora iz krize da izadje na nogama, a ne na kolenima, jer je najvažnije preduzeće u zemlji”.

“Ministarstvo stoji uz EPS, mislimo da su zahtevi za povećanjem realni. Taj novac sigurno neće ići za plate, kako pojedini mediji pišu, već za rešavanje problema koji su nastali zbog visokih cena na tržištu”, rekla je Mihajlović. Ona je, upitana o ceni gasa i Uredbi o ograničenju visine cene naftnih derivata, rekla da se svakodnevno prati situacija na evropskim tržištima i da Vlada analizira stanje.

Mihajlović je rekla da ima dovoljna količina svih energenata za nesmetano funkcionisanje privrede i gradjana, “jer se prethodnih godinu dana ozbiljno radio na tome, ali je potrebno da svi zajedno povedu računa i racionalnije koriste energiju”.

“Ovo nije normalna situacija, ovo je najgora situacija za ekonomiju i energetiku svake države i mislim da svi treba da povedemo računa. Nije realno da toplane greju ako temperatura padne ispod 12 stepeni i tako troši milion kubnih metara gasa, koje možemo da ubacimo u skladište. Smejemo se državama koje štede, umesto da svi zajedno racionalnije koristimo energiju, da više štedimo i da budemo jedinstveni kada je kriza”, rekla je ona.

indeksonline.rs/Beta