BEOGRAD – Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je danas da je uputilo ranije dopis školama da je subota, 9. april, nastavna, po rasporedu časova od ponedeljka, za “sve srednje škole, za sve osnovne škole na teritoriji AP Vojvodina, kao i za odredjeni broj osnovnih škola koje su planirale nadoknadu nastavnog dana”.

Ministarstvo navodi da “ovim dopisom ni na koji način nije ugrožena zakonom zagarantovana autonomija ustanove”, kako su naveli predstavnici Foruma beogradskih gimnazija.

Dodaje se da je dopis upućen zbog promene Кalendara obrazovno-vaspitnog rada i odnosi se na pomeranje nastavne subote.

U saopštenju se navodi da će časovi trajati po 45 minuta, “koliko zakon i propisuje”.

Ministarstvo je saopštilo da je Forum beogradskih gimnazija izrazio negodovanje zbog dužine trajanja časova i da je na zlonameran način predstavio uobičajenu komunikaciju načelnika školske uprave i direktora, uz najavu da nastavnici iz Foruma neće učestovati na pilotiranju državne mature.”Ministarstvo izražava žaljenje zbog načina na koji Forum beogradskih gimnazija istupa u javnosti, i naglašava da se predstavnici Ministarstva redovno sastaju sa svim reprezentativnim sindikatima i uključuju u reformske procese. Ideja da se preti štrajkom i isključivanjem iz procesa Državna matura zbog poštovanja zakona (trajanja časa od 45 minuta) i održavanja radne subote možemo samo posmatrati kao neprofesionalno ponašanje”, navodi se u saopštenju.

indeksonline.rs/Beta