Muftija Islamske zajednice u Srbiji i predsednik Mešihata IZuS Mevlud ef. Dudić uputio je čestitku vernicima islamske veroispovesti povodom nastupajućeg meseca Ramazana.

“Večeras sa zalaskom sunca nastupa mubarek mesec Ramazan, najodabraniji mesec, a sutra, u subotu je prvi dan posta 1443. hidžretske, odnosno 2022. godine.

Uzvišeni Allah dž.š. je ajetom Časnog Kur’ana vernicima propisao da Ramazan provedu u postu: „O vernici, propisan vam je post kao što je bio propisan i onima pre vas da biste se greha klonili.“

U mesecu Ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana i u njemu se nalazi Kadarska noć koja je, kako Gospodar svetova kaže, “bolja od hiljadu meseci”.

Oni koji radi Allaha budu postili, nadajući se Njegovoj nagradi, imaju pravo očekivati Božiju milost, oprost i uspeh na budućem svijetu.

Poštovani pripadnici islama
Poslanik a.s. kaže: „Musliman je muslimanu brat, ne čini mu zulum niti ga izdaje. Ko pomogne brata muslimana kada mu bude potrebno, Allah će njega pomoći kada mu budu potrebno. Ko sakrije mahanu (manu) muslimana, Allah će sakriti njegove mahane na Sudnjem danu.“

U drugom hadisu stoji: “Najbolji među vama su oni koji čine dobro drugim ljudima, a najlošiji su oni koji čine zlo drugima.“ To posebno mora doći do izražaja u ovom svetom mesecu, čiji je hurmet kod Gospodara svetova toliki da je On Uzvišeni kazao u hadisi-kudsiju: „Post je u Moje ime i Ja za njega posebno nagrađujem.“

Posebnu dovu upućujem za našu braću koji žive u dijaspori, uz želju da kroz zajedničke džematske aktivnosti prenesu deo ramazanske atmosfere u svojim sredinama, kako bi svojim komšijama i sugrađanima sa kojima žive i rade pokazali vrijednosti vere islama.

U svetlu poruka bratstva, međusobne solidarnosti, humanosti među ljudima, jedinstva naših safova, jačanja institucionalnog delovanja, strpljenja i spremnosti na odricanje zarad Allahovog zadovoljstva, svim muslimanima u Sandžaku, Srbiji i okruženju, u Evropi i svetu, uz dovu Gospodaru da nam svima podari zdravlja, snage, mudrosti i razboritosti, da budemo bolji u svakom smislu te riječi RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN” – poručio je Dudić.