Cena barela nafte tipa “brent” koju prate cene u Srbiji je na svetskim berzama skočila sa 102 dolara od prošlog petka na 108 dolar, što je poskupljenje od oko šest odsto.

Budući da maloprodajne cene goriva na domaćim pumpama prate kretanja “crnog zlata” na globalnom trštu, ovo je glavni signal vozačima da se pripreme za, po svemu sudeći, blago poskupljenje evrodizela i bezolovnog benzin BMB 95 od sutra na domaćim pumpama, pod uslovom da se do tada drastično ne promeni trend na svetskim berzama.

Tačan iznos novih cena ovih goriva biće poznat sutra do 15 časava, kada ga na svom sajtu objavi Ministartvo trgovine.

Do tada će važiti maksimalne cene 196,40 dinara za litar evrodizela, i 174,20 dinara za litar evro premijum BMB 95, kako je utvrđeno 8. aprila.

Prošlog petka je, podsetimo, litar dizela pojeftinio za 60 para, a benzina za 80 para, nakon što je u periodu od sedam dana pre toga nafta na berzama pojeftinila za oko tri odsto.

Za poljoprivrednike na pumpama NIS ostala je ista cena od 179 dinara za evrodizel, a dozvoljeno im je i da 60 litara sipaju u kanister.

Inače, Vlada Srbije je produžila Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata, koja će važiti do 30. aprila. Prema uredbi, najviša maloprodajna cena sa porezom na dodatu vrednost za evrodizel i bezolovni benzin BMB 95 utvrđuje se u iznosu prosečne veleprodajne cene derivata na teritoriji Srbije uvećane za šest dinara.

Uredba nalaže i da Ministarstvo rudarstva svakog petka najkasnije do 13 časova, obračuna prosečnu veleprodajnu cenu ovih energenata i dostavi je Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koje će najkasnije do 15 časova utvrditi i objaviti najviše maloprodajne cene koje će važiti u narednih sedam dana.