NOVI PAZAR – Pijačni prodavci u Novom Pazaru tvrde da će pijaca u ovom gradu biti zatvorena ukoliko budu morali da uvedu fiskalne kase.Oni su novopazarskom radiju Sto plus danas rekli da sa punom pažnjom prate proteste kolega u Beogradu, te da veruju da će država naći neko rešenje.

Jedan od prodavaca voća i povrća Safet Demirović kaže za taj radio da bi im fiskalne kase bile novi namet, a da i bez njih veoma loše rade.

Pokazuje rukom na tezge preko puta, gde se prodaju proizvodi od vune i bižuterija, gde još ni “sefte” nije prodato, iako je prošlo 12.00 časova.

“Prodaja je veoma loša, sve su preuzele prodavnice i veliki marketi, a ni dva odsto gradjana se ne snabdeva na pijaci. Uvodjenjem kasa biće još gore, jer nećemo imati baš nikakvu zaradu”, priča Safet.

Pojašnjava da će im tada mesečno trebati minimum oko 40.000 dinara kojim plaćati zakup tezgi, parking, knjigovodju, kese i ostale propratne obaveze.

“Narod ionako teško živi, kupuje samo osnovne životne namirnice, a ovo što mi prodajemo, voće, povrće ili garderobu, postaje luksuz. Slušamo vesti da će biti još veća kriza, a dodatno brinemo i šta će dalje biti sa ovim našim minimalnim izvorom prihoda”, kaže zabrinuto Safet.

Njegov kolega Dragan dobacuje da bi voleo da jedan dan neko od lokalnih funkcionera ili iz Vlade Srbije bude pijačni prodavac.

“Voleo bih samo da osete koliko je mizerno raditi na pijaci. Svi smo mi ovde zato što moramo, uglavnom imamo preko 50 godina i nemamo drugo rešenje, jer smo sirotinja, invalidi ili bivši radnici fabrika koje su davno zatvorene”, ogorčen je Dragan, koji nije želeo da kaže prezime.

Tvrdi da na novopazarskoj pijaci ima oko 200 tezgi, koje hrane isto toliko porodica, koje će postati socijalni slučajevi ukoliko se ne odustane od uvodjenja fiskalnih kasa.

“Svi ćemo odavde otići u Centar za socijalni rad da tražimo socijalnu pomoć, drugog rešenja nemamo”, ističe on.

I ostale njihove kolege su veoma zabrinute, od kojih neki smatraju da imaju previše godina da uče rad na kasi i da će ih država uvodjenjem fiskalnih kasa “ubiti”.

Prema novom Zakonu o fiskalizaciji, koji je stupio na snagu 1. januara, prodavci na pijacama moraće da imaju kase i da izdaju fiskalne račune počev od 1. maja ove godine.

indeksonline.rs/Beta