Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Srbije, Irena Vujović i gradonačelnik Nihat Biševac potpisali su u Novom Pazaru, na 561. rođendan grada, ugovor o dodeli sredstava za realizaciju projekta pošumljavanja. Projekat JP „Gradska čistoća“, na osnovu koga je potpisan ugovor, ima simboličan naziv „Zelena regulativa Novog Pazara“.

„Projekat ozelelenjavanja gradskih površina u Novom Pazaru je projekat vredan preko 7 milona dinara. Biće zasaženo 1200 stabaal što je gotovo trećina postojeće zelene površine u samom centru grada. Činimo sve kako bi unapredili kvalitet vazduha i na tom putu ovo je samo jedan u nizu projekata koje realizujemo sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine“, rekao je gradonačelnik Nihat Biševac. Gradonačenik je podsetio da je u toku izrada projekta za regionalnu deponiju, čija je izgradnja izuzetno značajna za Novi Pazar.

„Ministarstvo je samo za projektovanje regionalne deponije za Novi Pazar, Tutin i Rašku izdvojilo 20 miliona dinara. Završena je javna nabavka za projektovanje, za sanaciju postojeće deponije Golo brdo. U toku su sada i biće u narednom periodu pokrenuti mnogi projekti o kojima nije bilo ni razmišljanja do dolaska Irene Vujović na čeo ministarstva“, rekao je gradonačelnik Biševac.

Strateško rešavanje ekoloških pitanja u gradu ima, unazad nekoliko godina, svoj kontinuitet. Sem projekta pošumljavanja okoline, projekta zamene individualnih ložišta kojim je obuhvaćeno preko 80 domaćinstava, zamene kotlare u dvorani Pendik, obezbeđena je zamena kotlara na ugalj u osnovnim školama „Vuk Karadžić“, i „Mur“ , a realizovana je izgradnja dva sportsko rekreativna centra u naseljima Postenje i Iskra.

Ministarka Irena Vujović ističe da odgovoran odnos i posvećenost kako gradonačelnika Nihata Biševca lično, tako i lokalne samouprave u clini, imaju presudan značaj u rezultatima i činjenici da se projekti realizuju na najbolji način.

„Puno smo uradili ali nas u ovoj godini čeka još mnogo zelenih projekata. Pošumićemo gradsko jezgro sa oko 1200 stabala, za početak. Naravno da smo svesni problema, zajedno se trudimo da rešimo probleme, od kojih je jedan kvalitet vazduha. Kada o vazduhu govorimo, ne zaboravljamo kvalitet vode i zemljišta, a ono što narušava kvalitet života građana ne samo u Novom Pazaru jesu deponije. Zato nam je važna, u što kraćem roku izgradnja regionalne deponije. Taj projekat realizujemo u partnerstvu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Regionalni centar čije se projekovanje finansira sredstvima ministarstva biće završen do juna ove godine. Paralelno traje revizija projekta deponije Golo brdo, čije zatvaranje teče od momenta početka izgradnje regionalnog centra“, poručila je ministarka Irena Vujović, izražavajući uverenje da će nakon niza projekata kvalitet života građana Novog Pazara biti znatno bolji.

Grad Novi Pazar i Ministarstvo životne sredine realizovaće i u narednom periodu niz izuzetno znaačjnih projekata. Zbog svega što je za građane do sada urađeno ali i zbog projekata čija realizacija tek sledi, ministarka irena Vujović ovogodišnja je dobitnica Povelje grada za izuzetan doprinos razvoju Novog Pazara. Priznanje joj je uručeno na Svečanoj akademiji, upriličenoj povodom obeležavanja jubileja.