BEOGRAD – Unija poslodavaca Srbije (UPS) saopštila je danas da je pokrenula dve inicijative u vezi sa sportom, da se poveća broj časova fizičkog vaspitanja u školama i donese etički kodeks radi preventivnog suzbijanja negativnih pojava u sportu.

“Fizičke aktivnosti posredno, ali vrlo značajno utiču na opšte fizičko i mentalno zdravlje nacije, a samim tim i na poslovno, odnosno radno okruženje”, naveo je UPS.

Razlog da se Unija oglasi tim povodom je, kako je navedeno, taj što poslodavci osećaju ;društvenu odgovornost da se izjasne o pojavi koja utiče na čitavu zajednicu, a ;posebno na fizički i mentalni razvoj njenog najosteljivijeg dela, dece i omladine.Prva inicijativa se odnosi na promociju sporta medju decom i mladima, uz povećanje broja časova fizičkog vaspitanja u školama, odnosno uvodjenje tog predmeta u visokoškolskim ustanovama.

UPS je ocenio da postojeći programi, koji predvidjaju dva časa fizičkog vaspitanja nedeljno nisu dovoljni da bi se kod dece razvile društvene veštine, a ni održalo njihovo zdravlje.

Poslodavci zato smatraju da je nužno urgentno unaprediti realizaciju nastave fizičkog vaspitanja u školama, a u

skladu sa strategijama za razvoj sporta i za mlade, koje imaju vrlo slične ciljeve.

Druga inicijativa UPS-a je predlog za donošenje Etičkog kodeksa u sportu sa ciljem da se edukuje društvo i preventivno suzbiju negativne pojave u sportu.

“Kao pokretači inicijative uvereni smo da bi Etički kodeks, koji bi važio za sportiste, ali i za trenere, funkcionere, roditelje, sudije i gledaoce, strateški uticao na ozdravljenje sporta i povratak pravog sportskog morala na stadione i u dvorane”, naveo je UPS i dodao da je te inicijative prihvatio je i Socijalno-ekonomski savet Srbije.

indeksonline.rs/Beta