BEOGRAD – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) ocenila je da najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom televizijskog gostovanja, da je odlučio da “obraduje” zaposlene u prosveti sa 10.000 dinara jednokratne novčane pomoći, pokazuje ukupan odnos države prema prosveti.

Svoje nezadovoljstvo ovakvim odnosom iskazali su, kako su naveli, kroz tri štrajka i masovno okupljanje 17. marta ispred Ministarstva prosvete i Vlade Srbije.

“Naš zahtev od 20.000 dinara (kao trećina duga prema zaposlenima u prosveti) koji smo tražili da se isplati do kraja marta je bio vrlo realan. Ako je davanje ovih 10.000 dinara prvi korak u rešavanju duga od 60.000 dinara koji postoji, onda to pozdravljamo, ali treba istaći da od Vlade Srbije niti smo tražili, niti očekujemo isplate bilo kakve pomoći, već zaostalih dugovanja”, saopštio je taj sindikat.

Izrazili su nadu da će nova Vlada Srbije imati sluha i otvoriti socijalni dijalog što pre, jer ni posle januarskog povećanja od sedam odsto, plata prosvetnog radnika nije duplo veća od minimalca, a Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije se već 23 godine zalaže da bude tri puta veća od minimalne zarade.

“Sve ovo pokazuje koliko je opravdan zahtev Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije o još jednom vanrednom povećanju zarada od 12 odsto u ovoj godini, kao i dogovor o isplati preostalog duga od 50.000”, navedeno je u saopštenju USPRS.

indeksonline.rs/Beta