BEOGRAD – Potpredsednica Stranke slobode i pravde (S SP) i nosilac liste Ujedinjeni za pobedu Srbije, Marinika Tepić, izjavila je da je lider njene stranke Dragan Ðilas razgovorom sa predsedniko Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandrom Vučićem, pokazao da je iznad svega lider, a ne samo predsednik najjače opozicione stranke.

“Ðilas je prvi imao hrabrost da izazove na razgovor čoveka koji sedi na najvišem mestu vlasti i godinama ga javno satanizuje. Naravno da je i Aleksandar Vučić mogao da podiđe svojim biračima i učini još jedan populistički potez u nizu odbijajući da razgovara sa Ðilasom, ali je i on odlučio da kroz razgovore traži rešenje za političku krizu u Beogradu, koja je očigledna”, rekla je Tepićeva za list “Danas”.

Sastanak Ðilasa i Vučića izazvao je burne reakcije u opoziciji, a Tepićeva komentariše kako se jedan deo opozicije i njihovih dojučerašnjih partnera “strmoglavio” u populizam i očekuje da će u narednom periodu i druge opozicione partije imati razumevanje za taj potez.

“Ne postoji bolji način da se smeni vlast u Beogradu nego na vanrednim izborima, gde će građani ovaj put odlučivati samo o tome u kakvom gradu će živeti. Očekujem da ćemo kao opozicija imati još više glasova, kada se smire strasti koje nisu racionalne”, poručila je Tepićeva.

Ona je istakla da Ðilas nije tražio samo nove izbore za Beograd, već i uslove da bi ti izbori bili regularni – proveru biračkog spiska i paritetan odnos predstavnika vlasti i opozicije u izbornim komisijama.

Tepićeva je istakla da S SP sasvim sigurno neće ulaziti u koaliciju sa SNS i da je to jedina stranka koja ima odluku Glavnog odbora o nesaradnji sa SNS.

Ona tvrdi da će nova Vladi Srbije, s kim god da je SNS napravi, biti slaba i nedorasla momentu u kome se Srbija i Evropa nalaze.

“Duboko verujem da je ovakvo stanje neodrživo i da buduća Vlada neće imati kapacitet da odgovori na ključno pitanje – gde Srbija treba da ide. Izjave koje stižu iz SNS su samo potvrda da je i vrh naprednjaka svestan gde su doveli i Srbiju i sebe”, smatra Tepićeva.

Prema njenoj oceni, rezultati izbora ne garantuju da će Srbija biti deo Evropske unije u svom punom kapacitetu.

“Politika bivših Vlada SNS i SPS je upravo i dovela do jačanja krajnje desnice, koja je suštinski protiv evroatlanstkih integracija i koja nas je vratila godinama unazad”, smatra Tepićeva.

indeksonline.rs/Tanjug