Naslovna REGION Crna Gora U Crnoj Gori značajno poskupele nekretnine

U Crnoj Gori značajno poskupele nekretnine

Foto:Pixabay

PODGORICA – Cene iznajmljivanja nekretnina u Crnoj Gori porasle su i do 50 odsto usled veće potražnje od početka rata u Ukrajini, dok zbog poskupljenja gradjevinskog materijala raste i prodajna cena nekretnina.

Slađana Matović iz agencije Porto Capital kazala je agenciji Beta da su zbog pandemije cene nekretnina prošle godine porasle za 20 odsto po m2, jer su pojedini gradjevinski materijali poskupeli i do 100 odsto.

“Cene nekretnina su nastavile da rastu i ove godine, tako da je trenutno prosečna cena stanova u Podgorici oko 1.650 evra dok je u isto vreme prošle godine bila 1.250 eura. Na primorju je minimalna cena kvadrata 2.000 evra pa do 7.000 evra u luksuznom naselju Porto Montenegro”, rekla je ona.

Matović je dodala da je svaki dan sve više interesovanje i za kupovinu izgradjenih nekretnina kao i urbanističkih gradjevinskih parcela.

Iz Privredne komore je saopšteno da je značajan skok cena svih građevinskih materijala, na šta su uticali poremećaji na tržištu, uslovio rast cene stanova kao i da nema mnogo stanova u ponudi na najatraktivnijim lokacijama.

Sa druge strane, kako su objasnili, građani koji imaju novac žele da zaštite njegovu vrednost od evidentne inflacije kupovinom nekretnina, tako da je veća potražnja za stanovima u proteklih par meseci.

U pojedinim agencijama, medjutim, kažu da Ukrajinci rentiraju, ali ne kupuju nekretnine jer ne mogu da plate preko računa. To je podiglo značajno cenu zakupa stanova u Crnoj Gori, i do 50 odsto.

Prema zvaničnim podacima, trenutno je u Crnoj Gori oko 6.700 izbeglih iz Ukrajine, od kojih je pet podnelo zahtev za međunarodnu zaštitu, a 1.432 zahtev za privremenu zaštitu. Tom merom im je Vlada odobrila boravak do godinu dana u Crnoj Gori, uz pravo na zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i rad.

indeksonline.rs/Beta

Exit mobile version