TEHERAN – Hiljade Iranaca izašlo je danas na ulice u glavnom gradu Teheranu povodom obeležavanja Dana Kudsa, a to je bio prvi put da su takva okupljanja održana od početka pandemije korona virusa.

Demonstranti su uzvikivali “smrt Izraelu” i “smrt Americi”, a palili su američke, britanske i izraelske zastave, prenosi AP.

Iran ne priznaje državu Izrael i podržava Hamas i Hezbolah, militantne grupe koje mu se protive, dok Tel Aviv vidi Teheran kao svog najvećeg neprijatelja na Bliskom istoku.

Komandant iranske Revolucionarne garde Hosein Salami poručio je danas na skupu u Teheranu, kome su prisustovali visoki iranski zvaničnici da Izrael svojim “zlim delima” stvara uslove za sopstveno uništenje.

“Prestanite sa svojim zlim delima. Vi dobro znate da smo mi ljudi akcije i reakcije. Naši odgovori biće bolni. Vi stvarate uslove za vlastito uništenje. Nećemo vas ostaviti na miru. Vi znate bolje od nas šta će vas zadesiti ako preduzmete štetne akcije. Samo budite strpljivi “, rekao je Salami tokom proslave Dana Kudsa, kako Arapi i Iranci nazivaju Jerusalim, preneo je Rojters.

Slični skupovi održani su i u drugim iranskim gradovima i mestima, navodi AP.

Iran obeležava Dan Kudsa ili Dan Jerusalima, poslednjeg petka muslimanskog svetog meseca posta Ramazana, od početka Islamske revolucije 1979.

indeksonline.rs/Tanjug