BEOGRAD – Predizborna tišina pred parlamentarne, predsedničke i lokalne izbore u dva grada i jedanaest opština počela je u ponoć i trajaće do zatvaranja biračkih mesta u nedelju, 3. aprila u 20 sati.

Za vreme predizborne tišine zabranjeni su izborna propaganda, održavanje javnih skupova i objavljivanje procene izbornih rezultata.

Tokom izborne tišine na biračkom mestu i do 50 metara od njega, zabranjeno je isticanje simbola i propagandnog materijala učesnika u izborima.

Na sam dan glasanja, u nedelju 3. aprila od 7.00 do 20.00 dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome gde su kandidati glasali, ali ne i njihovih izjava.

Tokom predizborne tišine dozvoljeno je i emitovanje informacija o odzivu birača i spotova nadležih republičkih organa i nevladinih organizacija kojima se gradjani upućuju kada i kako mogu da glasaju.

Na parlamentarnim izborima ove godine učestvovaće 19 izbornih lista stranaka i koalicija koje će se boriti da predju cenzus od tri odsto izašlih birača i osvoje poslanička mesta u Skupštini Srbije, a za predsedničke izbore biće osam kandidata.

indeksonline.rs/Beta