BEOGRAD – Inspektori rada su tokom kontrole u 2021. godini zatekli ukupno 7.831 stranog državljanina u Srbiji, od kojih oko 1.300 nije imalo dozvolu za rad, a najveći broj njih bili su državljani Turske.

U Izveštaju Inspektorata za rad za 2021. godinu, koji je danas predstavljen na sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES), navedeno je da je tokom te godine obavljeno je ukupno 63.670 inspekcijskih nadzora i poseta, što je dva odsto više nego 2020. godine.

U radu “na crno” inspektori su zatekli 5.261 lice, a posle preduzetih inspekcijskih mera, poslodavci su zaposlili više od 3.000 njih. Uz to je 151 neregistrovana firma, koja je otkrivena, odmah je upisana u registar Agencije za privredne registre.

Inspektori su na radu “na crno” najčešće zaticali mlade, pre svega nekvalifikovane radnike, najčešće do srednjeg nivoa stručne spreme, zaposlene bez redovnih zarada, zatim starije ;od 40 godina, kao i primaoce novčanih naknada, socijalne pomoći i sličnih prinadležnosti.

Poslovi koje su obavljala ta lica, najčešće su visokorizični. U praksi ih je teško identifikovati, zbog straha radnika od gubitka i takvog posla, kao i zbog saglasnosti radnika i poslodavca da se u trenutku inspekcijskog nadzora izbegne legalizovanje tog odnosa, što je najčešći slučaj u gradjevinarstvu i sezonskim poslovima u poljoprivredi, kao i u ugostiteljskoj, trgovinskoj i zanatskoj delatnosti.

U pojedinim delatnostima, kao što su ugostiteljstvo i gradjevinarstvo, zapaženo je da se povećava broj radno angažovanih “na crno” u istim periodima svake godine.

U ugostiteljstvu je to, kako je navedeno, leti, a u gradjevinarstvu pred kraj gradjevinske sezone. Primećeno je i veliko premeštanje radne snage sa jednog na drugo gradilište.

Inspektori rada su zaticali na radu “na crno” one strance s kojima poslodavci nisu zaključili ugovore o radu, nisu ih prijavili na obavezno socijalno osiguranje i nisu im obezbedili dozvole za rad u Srbiji.

Kako se navodi u izveštaju, stranci zatečeni u radu “na crno”, posle inspekcijskog nadzora i mera koje su preduzeli inspektori rada, često ne zasnivaju radni odnos s poslodavcem, već odlaze u matičnu zemlju, a umesto njih se radno angažuju drugi stranci.

U 2021. godini prilikom inspekcijske kontrole zatečeni su radnici iz Kine, Turske, Vijetnama, Turkmenistana, Tunisa, Gane, Južne Koreje, Tajlanda, Saudijske Arabije, Rusije, regiona…

Najviše radnika je došlo iz Kine – 5.760, od kojih bez radne dozvole bilo četvoro. Medju najbrojnijim radnicima koji su zaposleni u matičnoj zemlji i upućeni na rad kod poslodavaca u Srbiji su takodje gradjani Kine, zatim Turske i Vijetnama.

Najveći broj kontrola bezbednosti i zdravlja na radu obavljen je kod poslodavaca koji se bave trgovinom (10.258), uslugama smeštaja i ishrane (1.706), gradjevinarstva (1.540) i industrije (1.276).

U oblasti bezbednosti zdravlja na radu, ukupan iznos izrečenih novčanih kazni po rešenjima sudija za prekršaje iznosi 76,5 miliona dinara, a prosečan iznos izrečene kazne je oko 105.000 dinara.

Ukupan iznos izrečenih novčanih kazni po svim podnetim zahtevima za pokretanje prekršajnog postupka, u oblasti radnih odnosa i u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu iznosio je oko 207 milona dinara.

Zaključak u godišnjem izveštaju Inspektorata je da je broj izvršenih inspekcijskih nadzora u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu povećan za pet odsto u odnosu na 2020. godinu, a u odnosu na 2019. godinu broj izvršenih nadzora povećan je za 31 odsto.

Ministarka za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić danas je preuzela predsedavanje SES-om od predsdnika Unije poslodavaca Srbije Miloša Nenezića.

indeksonline.rs/Beta