Naslovna PLANETA Evropa Ulazak bez kovid kontrole u devet država EU

Ulazak bez kovid kontrole u devet država EU

Tanjug

BEOGRAD – Devet članica EU i Šengena u potpunosti je ukinulo kovid mere za ulazak u zemlju, jedan broj je ublažio režim ulaska, a ostatak zadržao mere za određene kategorije putnika, proizilazi iz podataka portala “sćengenvisainfo news”.

Tako su Danska, Mađarska, Island, Irska, Norveška, Poljska, Rumunija, Slovenija i Švedska ukinule sve mere za sve putnike za ulazak u zemlju.

Češka, Letonija i Holandija su kovid-19 ograničenja za ulazak u zemlju ukinule samo za putnike iz zemalja EU i članica Evropskog ekonomskog prostora (EEA).

Austrija, Belgija, Kipar, Estonija, Finska, Francuska, Hrvatska, Nemačka, Grčka, Litvanija, Malta, Portugal, Slovačka, Španija zadržale kovid mere za ulazak u zemlju.

Ko želi da uđe u Austriju, na primer, mora i dalje da pokaže važeći sertifikat o vakcinaciji, preležanom kovid-19 ili negativan test.

Ista pravila važe za ulazak u Belgiju, Bugarsku, Hrvatsku, Nemačku…

Kipar je, na primer, još strožiji i na ostrvo pušta, bez ikakvih ograničenja, vakcinisane i osobe koje su preležale kovid-19, dok ostali putnici, ako im je zemlja na takozvanoj zelenoj listi mogu ući sa negativnim testom, dok je za dolazak iz država sa crvene liste neophodan dodatni test i prilikom dolaska.

Estonija je zadržala pravilo da samo vakcinisani i oni koji su preležali kovid-19 mogu ući bez karantina u zemlju ili obaveze da se u njoj testiraju.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version