BEOGRAD – Vlada Srbije usvojila je danas dopunjenu odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, kojom se od zabrane izvoza izuzimaju prehrambeni proizvodi organskog porekla.

“Imajući u vidu male površine na kojima se u Srbiji odvija organska proizvodnja, sektor koji se u Srbiji tek razvija, i činjenicu da su u pitanju proizvodi prvenstveno namenjeni izvozu, procenjeno je da izuzimanje od postojeće zabrane ne ugrožava domaće tržište i prehrambenu sigurnost stanovništva”, navodi se u saopštenju sa sednice Vlade Srbije.

Vlada je donela i Zaključak o saglasnosti da se zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite čije se radno angažovanje, u potpunosti ili delimično, finansira sredstvima iz budžeta Srbije, isplati jednokratna novčana pomoću u iznosu od po 10.000 dinara po zaposlenom. Za te namene iz budžeta je obezbedjeno 86,55 miliona dinara za ukupno 7.789 zaposlenih.

Ta odluka doneta je, kako je navedeno, pošto su reprezentativni sindikati ukazali da je tokom pandemije koronavirusa došlo do velike razlike u zaradama, a zdravstveni radnici u sistemu socijalne zaštite značajno odskočili u visini zarade u odnosu na ostale stručne i druge radnike koji su nosioci sistema socijalne zaštite i bez kojih ni jedna ustanova tog tipa ne može da obavlja svoju osnovnu funkciju.

Članovi Vlade doneli su i Uredbu o izdavanju doplatne poštanske marke “Nedelja Crvenog krsta” od 8. do 15. maja, vrednosti 10 dinara i u tiražu od 750.000 komada.

Sredstva prikupljena od te doplatne poštanske marke koristiće se za realizaciju Programa “Efikasan odgovor na nesreće – jačanje kapaciteta Crvenog krsta za delovanje u nesrećama – 2022. godina”.

indeksonline.rs/Beta