DESPOTOVAC – Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je sinoć na Pasuljanskim livadama, nakon uspešno završene združene taktičke vežbe Vojske Srbije sa bojevim gađanjem “Vatreni štit 2022” na kojoj je prvi put prikazano dejstvo protivoklopnih raketa “kornet”, da je srpska vojska sada mnogo snažnija i najavio nabavku borbenih bespilotnih letelica “barajktar” od Turske.

“Tražio sam u razgovoru od pre dva dana od predsednika Turske Erdogana bakrajtere i dobio obećanje da ćemo preko reda moći da ih kupimo i uvrstimo u oružje Vojske Srbije”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da da ćemo morati dalje da snažimo helikopterske jedinice i bespilotne letlice – dronove.

Kazao je da imamo bespilotne letelice Vrabac, kao i Ć92 manje razorne moći, ali da ćemo morati da navljamo i Ć95 veće raznorne moći.

Predsednik je istakao da je Vojska Srbije sada mnogostruko snažnija nego što je bila i da je odvraćajući faktor za sve koji bi želeli ili pokušali da ugroze bezbednost naše zemlje i mir i stabilnost građana Srbije.

Vučić je rekao da će sutra i prekosutra biti nastavljeno građanje na Pasuljanskim livadama i da slede i ona komplikovana građana, na primer, Norom sa udeljenosti od 35 do 40 kilometara.

Kako je rekao svi mogli da vide koliko je toga promenjeno na bolje u srpskoj vojsci i istakao da upravo dejstvovanje u noćnim uslovima pravi razliku između ozbiljnih i uspešnih i manje uspešnih vojski.

Vučić je najavio da će do juna sledeće godine za naše helikoptere, kojih je danas osam do 10 puta više nego što smo imali biti nabavljene i nove francuske naočare za noćno osmatranje i prenos i obradu podataka. Bicemo potpuno ospostobljeni za noćnu borbu, dodao je Vučić.

Predsednik je rekao da će naša vojska imati još više helikoptera u narednom periodu i napomenuo da je konfklit na istoku Evrope pokazao da se najviše koriste helikopteri.

Kazao je da su tokom vežbe mogle da se vide i razorne ataka rakete koje mogu da dejstvuju na udaljenosti šest do sedam kilometara. Prvi put smo u noćnim uslovima koristili kornete, koji su imali dva od tri pogodke, pošto je jedan imao otkaz, rekao je on.

Vučić je naveo da su u vežbi korišćene i maljutke i dodao je da imamo na desetine hiljada takvih raketa, da su u bile uspešne i Gvozdika i Nora koje su dobro dejstvovale, kao i da su se izvanredno pokazali halikopeteri mi35 koji su dejstvovali bez termovizijske opreme.

Takođe, Pasarsi su dobili najpozitivniju ocenu, dodao je Vučić i naglasio da smo večeras mogli da vidimo i deo moći sistema Pancir, ali bez upotrebe raketa za protivvazduhoplovno delovanje.

To je izgledalo impresivno, naglasio je Vučić. Takođe, rekao je da su korišćene dve vrste uniformi, Jumkova i nova, za naše snajperiste, kao i nova pokrivka koja omogućava da budu teže uočljivi.

Vučić je rekao da je u vežbi bio uspešan i Mali Miloš, kojih sada već imamo 30, a koje su dobile 72. i 63. jedinica.

Kako je istakao, to je veliko pojačanje, ali će Prva petoletka morati da nastavi da ih proizvodi, pošto nam je takvo oružje potrebno u budućnosti.

“Cela vežba bila visoko rizična, jedva sam čekao kraj, da ne bude niko povređen. Pucalo se preko vojnika…”, dodao je Vučić.

Istakao je i da su se naši tenkovi odlično pokazali i gađali bez greške. “Narednih dana ćemo pokazati novi ponos Vojske Srbije, što dramatično pojačava naše borbene sposobnosti. To će biti u utorak ili sredu”, kazao je Vučić ne oktrivajući o čemu se radi.

Predsednik je dodao da su večeras pokazana i nova oklopna vozila Mrap iz Kragujevca.

“Nažalost, Nebojša mi je rekao da su nam slabi kapaciteti za njihovu dalju prizvodnju, ali je to značajno pojačanje za Vojsku Srbije”, naveo je Vučić.

indeksonline.rs/Tanjug