BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija “nema šta da dobro očekuje od dijaloga sa Kosovom, jer Kosovo i Srbija u stvari ne razgovaraju”.

“Ne našom željom, ne našom voljom, već željom onih kojima ne pada na pamet ni da razgovaraju kako će da ispune nešto što su potpisali pre 10 godina. Niko ih ne tera na to, ali ti isti koji ih ne teraju, u stanju su nas da teraju i maltretiraju, i naš narod. Od tablica do svega drugog što je potpuno sporedna stvar u Briselskom sporazumu”, rekao je Vučić novinarima u Batajnici, nakon što je prisustvovao vojnim vežbama.

Ocenio je da je cilj da se Srbi sa Kosova “ili proteraju, ili nateraju da se pomire sa nezavisnošću Kosova”, kao i da se Srbija navede na priznanje nezavisnosti.

Prema njegovim rečima, dijalog se sveo na “naredjenja Srbiji koja ona zbog Ustava i pozicije ne može da ispunjava”.

“Uvek sam bio veliki podržavalac dijaloga, ali stvarnog dijaloga. Mi smo stvarni dijalog nekada imali, danas sa (premijerom Kosova Aljbinom) Kurtijem taj dijalog uopšte ne postoji”, kazao je on.

Predsednik se osvrnuo i na zvaničnu posetu Nemačkoj i na sastanak sa kancelarom Olafom Šolcem i kazao da očekuje da čuje sve primedbe na ponašanje Srbije, ali i priliku da iznese stav Srbije.

“To je sve što očekujem. Niti posebno loše, niti posebno dobro. Dobra je prilika da ćemo imati neko vreme da iskažemo naše stavove. Da li ćemo time promeniti deo nemačkog stava oko Kosova – nećemo sigurno, da li ćemo time promeniti deo njihovog stava oko sankcija (Rusiji) – sasvim je izvesno da nećemo”, rekao je Vučić.

Kada je u pitanju rat u Ukrajini, Vučić je rekao da je u pitanju “svetski sukob”, jer prema njegovim rečima, sa jedne strane je cela zapadna strana koja naoružava jednu stranu (Ukrajinu), a sa druge strane svetska sila poput Rusije.

“Suština u tome je da imamo svetski ekonomski sukob, imamo svetski politički sukob jer smo izloženi neverovatnim pritiscima, pretnjama i ucenama ekonomskim napretkom ili nazadovanjem zemlje”, naveo je on.

Vučić je istakao da će o eventualnom uvodjenju sankcija Rusiji, kao i izjavama predsednika Rusije Vladimira Putina o Kosovu, Donjecku i Lugansku, govoriti 6. maja.

indeksonline.rs/Beta