KIJEV – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je od suštinskog značaja da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom radi zaustavljanja rata diplomatskim putem i istakao da se “ne plaši” tog susreta, ako bi to, kaže, značilo postizanje mirovnog sporazuma.

Zelenski je to rekao na konferenciji za novinare u Kijevu, koja je održana u stanici metroa

„Insistirao sam od samog početka da vodim pregovore sa liderom Ruske Federacije, jer smatram da sastanci preko posrednika neće dati željeni efekat.Ovaj rat može zaustaviti samo onaj ko ga je započeo”, naveo je Zelenski, preneo je BBC.

Zelenski je saopštio i da će američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar odbrane SAD Lojd Ostin posetiti Kijev u nedelju.

Ova poseta, biće prvo zvanično putovanje zvaničnika američke vlade u Ukrajinu otkako je Rusija započela invaziju u februaru, navodi BBC.

Na pitanje o vojnoj pomoći Velike Britanije, Zelenski je rekao da je “zadovoljan” onim što je Ukrajina dobila i dodao da je posebno zahvalan i na pomoći SAD.

„Želimo više nego što nam je dato, ali smo zadovoljni“, naglasio je Zelenski.

Ukrajinski predsednik tvrdi da je u današnjim ruskim raketnim napadima na Odesu ubijeno osam ljudi, uključujući tromesečno dete, prenosi BBC.

indeksonline.rs/Tanjug