BEOGRAD – Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić izjavio da se danas onlajn nastava odvija u 49 osnovnih škola i 21 srednje škole u Beogradu, u kojima je u toku pregled nakon dojava o postavljenoj bombi.
On je za RTS rekao da su to podaci od utorka u 22 sata i da se situacija menja iz časa u čas.

Dojave o bombi stigle su danas u dve srednje škole u Beogradu, kao i u Visoku školu elektrotehnike i računarstva strukovnih studija, javljaju beogradski mediji.

Kako navode, nešto pre 11 časova u Medicinsku školu na Zvezdari i Srednje tehničku PTT školu stigla je dojava o bombi.

Dojavu je dobila i Visoka škola elektrotehnike i računarstva strukovnih studija, gde je nastava otkazana, navodi se na sajtu te škole.

“Zbog dojave o bombi nastava (predavanja i laboratorijske vežbe) koja je planirana za danas neće biti održana”, navodi se na sajtu škole.

Blic navodi i da je dojava stigla u Sportski centar Tašmajdan.

Od 258 osnovnih i srednjih škola u Beogradu dojava o postavljenoj bombi u ponedeljak je stigla u 173 škole.

Pašić je naveo da u svim pregledanim školama nije bilo bombe, kao i da od ponedeljka nije bilo novih dojava.

Tri gimnazije danas na onlajn nastavi

Svaka gimnazija na teritoriji Beograda, sa izuzetkom Gimnazije u Mladenovcu, u ponedeljak je dobila dojavu o postavljenim eksplozivnim napravama u školama, kažu u Forumu beogradskih gimnazija.

Zbog toga će danas tri gimnazije prepodnevnu smenu početi onlajn, a to su Osma beogradska gimnazija, Gimnazija patrijarh Pavle i Dvanaesta beogradska gimnazija.

“Ispostavilo se da su u svim školama koje su već pregledane, a to je većina, dojave bile lažne. Sada imamo ozbiljan problem koji može uticati na regularan završetak školske godine”, rekao je za Tanjug Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskig gimnazija.

On je naglasio, da kada je reč o merama, ne postoje mogućnosti da se primene neke posebne mere.

“Uzmite za primer aerodrom koji ima pojačane i mere i bezbednosne procedure, pa svaki put kada se dojavi vrši se ozbiljna provera, tako da smo mi nemoćni u takvoj situaciji. Jedino što možemo je da postupamo u skladu sa uputstvima koje dobijamo. Zanimljivo je da ne dobijamo neko uputstvo Ministarstva prosvete, nego su to sada interna uputstva koja važe za svaku školu, odnosno u zavisnosti od toga sta je direktor predvideo u takvim kriznim situacijama i koji su modeli evakuacije”, rekao je Markov.

On je ukazao da ih je korona naučila da rade onlajn, tako da je većina škola odmah prebačena na taj model nastave, i dodao da veruje da posebne nadoknade nastave neće biti.

“Ministarstvo prosvete je dalo preporuke da bi se izbegle nastavne subote. Da li će to biti saživamnje gradiva ili dodavanje časova tokom radnih dana prepušteno je školama da se sa Školskom upravom dogovore. Ministarstvo prosvete i Školska uprava nemaju rešenje za ovu situaciju. Rešenje se mora tražiti o bezbedonosnih službi koje traže rešenje i način da se sve ovo prevaziđe, inače ulazimo u kritičan period što se škola tiče. Podsetiću vas da se u junu održava završni ispit, pa se što pre mora naći rešenje da se ovo reši”, rekao je Markov.

Dojave o bombama u bolnici na Zvezdari, KBC Mišovic

Dojave o navodno postavljenim bombama primljene su danas u KBC “Dragiša Mišović”, u Gradskoj bolnici i Ginekologiji na Zvezdari, javili su beogradski mediji.

Posle dojava o bombama postavljenim u nekoliko srednjih beogradskih škola i u Visokih školu elektrotehnike i računarstva strukovnih studija, kao i na bazenu Tašmajdan, policija je poslala antidiverzione timove i u beogradske bolnice.

Prema snimcima na društvenim mrežama, vide se ljudi koji napuštaju bolnicu na Zvezdari, a policija je na licu mesta, prenosi Blic.

Dojava o bombi u školi u Prištini, evakuisani učenici

Dojava o bombi stigla je i u školu “Dževdet Doda” u Prištini, saopštila je kosovska policija.

Kako prenosi Koha ditore, učenici i školsko osoblje su evakuisani. Prema prvim informacijama, pretnja o mogućoj eksploziji stigla je elektronskom poštom.

Kosovska policija navela je da su na lice mesta izašle ekipe, koje preduzimaju neophodne operativne radnje.

Policija je sinoć opkolila i rektorat prištinskog univerziteta “Hasan Priština” zbog dojave o bombi, koja se ispostavila kao lažna.

Tanjug/FoNet/indeksonline.rs