NOVI PAZAR – Glavni izvori zagadjenja u Novom Pazaru su saobraćaj, individualna ložišta i kotlarnice, gradska toplana, otpadne vode i industrija, ocenila je danas biološkinja Violeta Jakovljević.

Ona je u emisiji Radija Sto plus “Zeleni minuti” kazala da kvalitet vazduha ugrožavaju i sve učestaliji požari izazvani paljenjem strništa, kao i veliki broj deponija smeća.

“Po izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine, u prošloj godini kvalitet vazduha u Novom Pazaru bio je treće kategorije zbog prisustva čestica koje su izuzetno opasne po zdravlje ljudi. Veliki problem je intenzivan saobraćaj tokom cele godine i neuredjen kanalizacioni sistem, kao i zagadjene reke koje su u pojedinim tokovima pete klase, pa se takva voda ne sme koristiti čak ni za polivanje”, upozorila je Jakovljević.

Rekla je da je shvatanje da je na gradjanima ;pojedinačna odgovornost ;za životnu sredinu, jedan od načina unapredjenja stanja u Novom Pazaru.

“Gradjani to moraju shvatiti, a to se može realizovati kroz kontinuiranu obuku – od predškolskog obrazovanja, do univerziteta. Informacije o svim pitanjima od značaja za očuvanje zaštite životne sredine, moraju da budu transparentne, razumljive i dostupne svakom pojedincu”, rekla je biološkinja.

Janković je izjavila da je za poboljšanju kvaliteta vazduha jedan od vodećih faktora unapredjenje mobilnosti – korišćenje javnog prevoza, bicikla, pešačenje, kao i ozelenjavanje i pošumljavanje, uz izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

indeksonline.rs/Beta